latinica  ћирилица
13/05/2019 |  11:30 ⇒ 12:55 | Autor: TANЈUG

Napadnuti saudijski tankeri sa naftom za SAD

Dva saudijska naftna tankera juče su napadnuta kod obale Fudžejre, koja pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih rekao je da je u pitanju sabotažni napad, čime je kako kaže, dovedena u pitanje bezbjednost snabdijevanja svjetske nafte.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi kod obala UAE "opasne prijetnje bezbjednosti plovidbi i međunarodnoj sigurnosti", prenosi Rojters.

Јedan od dva tankera bio je na putu da ukrca saudijsku sirovu naftu u luci Ras Tanura, da bi je poslije isporučila kupcima državne naftne kompanije Saudi Aramko u SAD.

Trup tankera norveške proizvodnje oštećen je nepoznatim objektom u blizini luke Fudžejre, saopštila je kompanija za upravljanje brodovima Tome.

Navedeno je da je kapetan broda "Andrea Viktori" saopštio da niko od članova posade nije povrijeđen, ali da je napravljena rupa na trupu gornjeg spremnika.

Ne postoji nikakva opasnost da brod potone, dodaje se u saopštenju.

Lokalni mediji prenijeli su je da je puna nosivost norveškog broda 47.210 tona.

Ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da su četiri broda bila predmet "sabotažnih operacija" nedaleko od teritorijalnih voda UAE i da nije bilo žrtava.

Iran upozorava: Zavjera

Istovremeno, iransko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je razjašnjenje oko toga šta se desilo sa dva saudijska tankera.

Portparol Abas Musavi izrazio je zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i rekao da je potrebno još informacija o tom događaju. I on je naveo da je bezbjednost brodova i pomorskog saobraćaja u regionu od najveće važnosti.

Takođe je upozorio, da je Teheran protiv bilo kakve "zavjere orkestrirane od onih koji žele zlo" i "stranog avanturizma" koji bi podrili stabilnost i bezbjednost regiona.