latinica  ћирилица
13/05/2019 |  12:49 | Autor: SRNA

FZO RS: Krajem godine elektronske zdravstvene kartice i recepti

U Republici Srpskoj bi krajem ove ili početkom naredne godine trebalo da počne sprovođenje projekta integracije zdravstvenih ustanova, uvođenja elektronskih recepata, kao i prelazak sa klasičnih zdravstvenih knjižica na elektronske, rekao je Dejan Stojaković, projektni menadžer iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Stojaković je tokom radionice za ljekare u Trebinju istakao da će prve elektronske kartice za građane Republike Srpske biti besplatne.

- Uvođenjem elektronske kartice pacijent neće imati potrebu da ovjerava knjižice, status osiguranja će biti vezan direktno na sadašnji sistem Fonda. Očekujemo i transparentnije liste čekanja. Pacijent će znati gdje, kada i u koliko časova ima zakazan pregled - istakao je Stojaković.

Dragana Krivaja, projektni menadžer u ime sprovodilaca projekta integrisanog zdravstevnog sistema, rekla je da je cilj radionica da se prije početka projekta obave konsultacije sa ljekarima kako bi nove aplikacije i informacione tehnologije koristili što pravilnije.

Ona je navela da se projekat integrisanog zdravstevnog sistema sprovodi u četiri faze u trajanju od dvije godine. Vrijednost projekta integrisanog zdravstvenog sistema Republike Srpske je 23 miliona KM.