latinica  ћирилица
13/05/2019 |  14:46 | Autor: SRNA

Čović: Odmah formirati Savjet ministara

Predsjedništvo HDZ-a BiH na današnjoj sjednici u Mostaru zauzelo je stav da se odmah pristupi formiranju Savjeta ministara, te da ne može biti nikakvog prolongiranja.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je, nakon konstitutivne sjednice stranačkog Predsjedništva, izjavio da će ovaj stav sutra iznijeti predsjednicima SDA i SNSD-a Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku.

Čović je naveo da će HDZ insistirati da se što prije formira vlast na nivou BiH i da Savjet ministara funkcioniše.

- Činjenica je da nemamo Savjet ministara. Nemamo ni kompletnu zakonodavnu vlast, nijedna komisija u oba doma Parlamentarne skupštine uopšte ne funkcioniše. Drugim riječima, imate potpunu paralizu rada. Savjet ministara, tobože, radi, ali to nije funckionisanje kakvo se očekuje - rekao je Čović.

Čović kaže da je odlučio da najkasnije ujutro telefonom razgovara sa dvojicom kolega i zatraži sastanak kako bi se odmah krenulo sa uspostavljanjem Savjeta ministara, "bez daljih nadmudrivanja".

On navodi da je priča oko resora usaglašena.

Na pitanje da prokomentariše izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa obiljažavanjem 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske, Čović je rekao da nema komentar, ali da je reforma odbrane jedna od najuspješnijih u BiH.

- Svako ima svoje viđenje i svako u ambijentu koji imamo doliva ulje na vatru. Јa ću štititi interese u skladu sa Ustavom BiH. Prepuštam kolegama na terenu da dalje nastave sa nadmudrivanjima - rekao je Čović.