latinica  ћирилица
13/05/2019 |  15:39 | Autor: SRNA

Vulin: NATO i EU ignorišu ekspanzionističke ambicije Tirane

Ekspanzionističke ambicije Albanije ugrožavaju mir i stabilnost na Balkanu, a EU i NATO ignorišu ideju o formiranju takozvane "velike Albanije", izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

On je za TASS rekao da stvaranje "velike Albanije" i pokušaji Tirane da stekne uporište na teritoriji drugih zemalja trenutno predstavljaju veliku opasnost za Balkan. 

- Velika prijetnja za Balkan je trenutno stvaranje "Velike Albanije" i pokušaji Tirane da se stekne uporište na teritoriji drugih država, počevši od Crne Gore, Sjeverne Makedonije, teritorije Kosova i Metohije i djela centralne Srbije - istakao je Vulin uz napomenu da je Srbija jedina država koja se tome protivi.

Vulin je upozorio da će pristupanjem Sjeverne Makedonije NATO-u svi Albanci živjeti u jedinstvenoj političkoj bezbjednosnoj zoni, ali i da je albanski premijer Edi Rama izrazio želju da izbriše granice između svih zemalja gdje žive Albanci.

Srpski ministar napominje da Albanci žive u četiri zemlje na Balkanu i da je to alarmantno.

Vulin kaže da ukoliko neko želi da riješi nacionalno pitanje Albanaca na Balkanu, onda mora da se riješi i nacionalno pitanje Srba. 

- Ne možemo dati nešto Albancima a da ne damo isto Srbima. Zato koristim ovu priliku da upozorim cijeli svijet: Ne igrajte se vatrom! Ne stvarajte "veliku Albaniju" na srpskoj zemlji - dodao je Vulin.

"Velika Albanija" je panalbanska ideja o ujedinjenju svih teritorija gdje Albanci žive ili su ranije živjeli, podsjeća TASS.

Ruska agencija upozorava da bi u tom slučaju Albanci tražili dio grčke teritorije, pola Sjeverne Makedonije, cijelo Kosovo i Metohiju, pojedine teritorije na jugu Srbije, kao i pola Crne Gore.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije da je Moskva zabrinuta zbog činjenice da je EU pasivna u vezi sa inicijativom takozvane "platforme Tirana", koja je jasan poziv na stvaranje "velike Albanije".