latinica  ћирилица
13/05/2019 |  15:45 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

Đurić - Bratu: Da izbori na sjeveru Kosmeta proteknu bez incidenata

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je u razgovoru sa šefom Misije OEBS-a u Prištini Јanom Bratuom naglasio da je važno da predstojeći izbori za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosmeta proteknu bez incidenta i u demokratskoj atmosferi.
Beograd-Đurić-Bratu - Foto: SRNA
Beograd-Đurić-BratuFoto: SRNA

Đurić je naglasio da mora biti spriječen svaki, eventualni, pokušaj prekrajanja izborne volje građana od privremenih institucija samouprave u Prištini.

On je ukazao i na sve češće pritiske Prištine na Srpsku listu i, kako je rekao, zanemarivanje izborne volje građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.

Sagovornici su se saglasili i da je potrebno otkloniti prepreke za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i obnoviti napore na izgradnji međunacionalnog povjerenja na terenu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U nedjelju, 19. maja, na sjeveru Kosova i Metohije biće održani vanredni izbori za predsjednike opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i sjeverna Kosovska Mitrovcia.

Na izbore izlaze kandidati Srpske liste, Demokratske partije Kosova i pokreta "Samoopredjeljenje" iz albanske zajednice.

Iz centralne izborne komisije u Prištini saopšteno je da je određeno 670 članova biračkih odbora i da će izbori biti organizovani na 87 biračkih mjesta.

Pravo glasa ima oko 60.000 birača.

Vanredni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom organizovani su jer su predsjednici opština podnijeli ostavke nakon odluke Prištine da uvede taksu od 100 odsto na srpsku robu.