latinica  ћирилица
13/05/2019 |  17:18 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Trebinje: Potpisan ugovor o izgradnji Duhovnog centra u Mrkonjićima

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i direktor građevinskog preduzeća "Siga" Milivoje Šakotić potpisali su danas ugovor o izgradnji duhovnog centra u selu Mrkonjići, a vrijednost radova je oko 2,5 miliona KM.

Ćurić je pojasnio da ugovor podrazumijeva dva lota - prvi obuhvata izgradnju manastirskog kompleksa oko Crkve Svetog Vasilija, vrijednosti 1.220.000 KM bez PDV-a, a drugi - izgradnju vidikovca iznad manastira koji bi trebalo da košta 912.000 KM bez PDV-a.

On je naveo da će prvi kompleks oko budućeg manastira u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog, biti isključivo namijenjen potrebama manastirske zajednice, a vidikovac za organizovanje različitih kulturno-umjetničkih i drugih programa.

Ćurić je podsjetio da je Vlada Srbije za ovaj projekat obezbijedila 800.000 KM, dok će grad Trebinje i Vlada Republike Srpske obezbijediti ostatak sredstava za prvu fazu u iznosu od oko 1,7 miliona KM.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo istakao je značaj realizacije ovog projekta za stanovništvo Hercegovine, ali i za cjelokupan srpski narod.

On je napomenuo da će, zbog složenosti projekta, za njegovu realizaciju biti formiran poseban tim stručnih ljudi, predstavnika Eparhije, te mještana sela Mrkonjići. 

- Trudimo se da od sela Mrkonjići napravimo svetilište u koje će dolaziti hodočasnici iz cijele jugoistočne Evrope. Radimo nešto što zaista ostaje za istoriju - istakao je Rikalo.

On je dodao da će u daljim fazama razvoja pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima biti izgrađen parohijski dom na mjestu stare osnovne škole, te mali i veliki parking prostor.

Rok za izgradnju dijela kompleksa pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima je 500 dana od dana uvođenja izvođača u posao koji se očekuje za dvadesetak dana.