latinica  ћирилица
13/05/2019 |  20:05 | Autor: RTRS

Pet zaključaka za rješenje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas pet usaglašenih zaključaka kojima se od vlasti u BiH traži da riješe migrantsku krizu na području Unsko-sanskog kantona.
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiHFoto: klix.ba

Poslanici u Predstavničkom domu sa područja Unsko-sanskog kantona predložili su na današnjoj tematskoj sjednici 10 zaključaka u kojima se predlaže način rješavanja migrantske krize na području ovog kantona, ali je tokom pauze u zasjedanju usaglašeno njih pet.

U prvom zaključku Predstavnički dom traži od Savjeta ministara da hitno izradi strategiju upravljanja migrantskom krizom u BiH, kako bi teret migrantske krize ravnomjerno bio raspoređen na cijelu BiH.

Predstavnički dom s ciljem obezbjeđivanja socijalne kohezije i ravnopravnosti stanovnika Unsko-sanskog kantona sa drugim kantonima u FBiH, te prava i digniteta migranata i izbjeglica najoštrije osuđuje sve oblike govora mržnje, ističe se u drugom zaključku.

U trećem zaključku Predstavnički dom traži od Parlamenta BiH i Savjeta ministara da se u saradnji sa svim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH dodatno angažuju u zaštiti granice BiH.

Predstavnički dom zahtijeva od Vlade FBiH da iz tekućeg granta dodijeli četiri miliona KM za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnog stanja bezbjednosti u Unsko-sanskom kantonu, dok se u petom zaključku od Savjeta ministara i Parlamenta BiH traži da pokrenu proceduru izmjene i dopune Zakona o strancima u kojem bi se izmijenile odredbe koje se odnose na ograničenje broja lica koje mogu zatražiti azil u BiH.

Usvajanjem navedenih zaključaka završena je tematska sjednica.