latinica  ћирилица
13/05/2019 |  21:26 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej: Nećemo posustati u odbrani Kosova i Metohije

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je na današnjem sastanku u Patrijaršiji u Beogradu konstatovano da je veoma neizvjesno kako će se naći rješenje za Kosovo i Metohiju, ali da se neće posustati u odbrani.
Beograd - patrijarh Irinej - novinari - Foto: SRNA
Beograd - patrijarh Irinej - novinariFoto: SRNA

- Borićemo se, nećemo posustati u odbrani, koliko ćemo uspjeti vidjećemo - rekao je patrijarh srpski poslije sjednice Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve kojoj su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je istakao da Crkva ne sumnja u Vučićeve dobre namjere i trud o pitanju Kosova i Metohije.

- Mi sad imamo razumijevanje i ono što vidimo svi - naš predsjednik se junački bori i za Srbiju i za Kosovo i sve ono što je vezano za srpsko ime. Ne sumnjamo u njegove dobre namjere, trud koji vidimo - rekao je patrijarh Irinej novinarima u Patrijaršiji SPC u Beogradu.

Srpski patrijarh je istakao da je na sastanku koji je trajao dva i po sata razgovarano o današnjoj porodici, srpskom narodu, državi i Crkvi, a najviše je pažnje posvećeno je razgovoru o Kosovu i Metohiji.

- Konstatovali smo da je stanje na Kosovu vrlo teško i da je s obzirom na prilike u kojima se nalazimo vrlo neizvjesno kako će se završiti to pitanje i naći rješenje za Kosovo i Metohiju. Naša želja i ljubav vezani su za Kosovo, ali nažalost situacija nalik na poslovicu: "Želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće". Borićemo se, nećemo posustati u odbrani Kosova. Nadamo se u Boga, našu istoriju i pomoć naših prijatelja, da ćemo nešto uspjeti, a koliko, ostaje da vidimo - poručio je patrijarh Irinej.

On je ocijenio da ishod ove borbe zavisi i od situacije u svijetu i onih koji podržavaju Srbiju, kao i onih koji podržavaju drugu stranu.

Patrijarh Irinej rekao je da se divi Vučićevoj energiji u borbi za rješavanje pitanja Kosova i Metohije.

- Јa mu se divim kako to izdržava i molim se bogu da mu da snage i mudrosti da svoju ulogu predsjednika države odigra na najbolji i najkorisniji način - rekao je patrijarh Irinej.