latinica  ћирилица
13/05/2019 |  21:44 | Autor: SRNA

Višegrad: Promovisane knjige "Krvavi Božić" i "Muška suza"

U višegradskom Domu kulture večeras su promovisane knjige "Krvavi Božić" Vladimira Đorđevića i "Muška suza" Nebojše Kovača.
Višegrad - promocija knjiga "Krvavi Božić" i "Muška suza" - Foto: SRNA
Višegrad - promocija knjiga "Krvavi Božić" i "Muška suza"Foto: SRNA

Đorđević je rekao da njegov roman govori istinu o srpskom stradanju u BiH iz jeseni 1944. i zime 1945. godine, kada je veliki broj srpskog naroda stradao od Srba komunista i partizanskog pokreta.

- Tada su, uglavnom, stradali vojnici jedine legitimne vojske generala Dragoljuba Mihailovića koji su bili pripadnici prvog antifašističkog pokreta u Evropi. Sudbina se poigrala sa njima na takav način da su ih bosanske planine dočekale i većina njih je tu ostala - istakao je Đorđević.

Prema njegovim riječima, ovo je i priča o svakoj srpskoj porodici koja je doživjela golgotu i prolivanje krvi od bratske ruke.

- Ovo je knjiga o traganju za najsjajnijom niti ljubavi i spoznaji blagodatne sile hrišćanskog praštanja, kao i putokaz kako kroz ljubav da spoznamo jedini naš put - naveo je Đorđević.

Kovač je rekao da je naslov "Muška suza" izabrao jer je muška suza vječita tabu tema na ovim prostorima.

- Moja knjiga je zbirka koja se sastoji od 47 pjesama, a teme su misaona poezija i ljubavne pjesme - istakao je Kovač.

Ilija Stepanović, pjesnik iz Kragujevca koji je pisao recenziju Kovačeve knjige, rekao je da njegova poezija pisana u romantičarskom duhu, veoma je čitljiva, iskrena i esencijalnog osjećanja.

- Pošto je on sa prostora gdje je sevdalinka veoma zastupljena i neke njegove pjesme vrlo lako mogu da budu komponovane, da se za njih pravi muzika i da ih slušamo u interpretaciji nekog od izvođača narodne muzike - smatra Stepanović.