latinica  ћирилица
13/05/2019 |  23:44 ⇒ 14/05/2019 | 07:08 | Autor: RTRS

Banjaluka: Proglašena vanredna situacija u Vrbanji, Adi, Česmi, Lazarevu 1, Zalužanima i Priječanima (FOTO/VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić zbog opasnosti od poplava proglasio je vanrednu situaciju u šest gradskih naselja.
Trapisti  (Foto:Mondo/Vedran Ševčuk) -
Trapisti (Foto:Mondo/Vedran Ševčuk)

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić proglasio je večeras vanredno stanje u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas. 

Ova odluka znači da se noćas podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotokovima.

Najveći pritisak očekuje se na području uz vodotoke u Česmi i Lazarevu.

Vandredni štab grada Banjaluka

Prema podacima Štaba za vanredne situacije, do večeras nije poplavljeno nijedno domaćinstvo nad području grada, ali tokom noći se očekuje dalji porast vodostoja Vrbasa zbog čega je i donosena mjera o uvođenju vanrednog stanja.

Uži sastav gradskog Štaba na vanredne situacije razmotriće trenutnu situaciju na ugroženim područjima i izdati naloge za postupanje kako bi se odbranila imovina i stanovništvo.

Gradska uprava kao jednu od preventivnih mjera zbog vanrednog stanja u Banjaluci donijela jeodluku da u utorak, 14. maja neće raditi škole i vrtići. Istu odluku donijeli su i u opštinama Teslić, Čelinac i Novi Grad.