latinica  ћирилица
14/05/2019 |  07:03 ⇒ 09:49 | Autor: RTRS

Zbog poplava, vanredna situacija u šest banjalučkih naselja

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je vanredno stanje u šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas: u Vrbanji, Adi, Česmi, Lazarevu 1, Zalužanima i Priječanima.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Situacija u Podgoričkoj ulici u kojoj je zaplavljeno nekoliko kuća je mnogo bolja nego noćas, rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite Banjaluka. Zahvaljujući koordinisanom ispuštanju vode iz Hidro elektrane Bočac, spriječena je veća poplava, kaže Ćućun.

 Vodostaj Vrbasa je 570 cmentimetara i za 50 centimetaram se spustio, dok se nivo Vrbanje spustio za metar i 20, kaže Ćućun. Iz HE Bočac dotok je oko 400 kubika, kontrolisano se ispušta 200 kubika i tako će biti i u narednih pet sati, tvrdi Ćućun.

Foto: RTRS

U Banjaluci danas neće raditi ni škole ni vrtići.

U Trnu su se zbog poplave, dvadesetak minuta poslije ponoći oglasile sirene za uzbunu. Policija obavještava stanovništvo na moguću opasnost od poplava.

U Trn je poslata i mehanizacija za odbranu od poplava, a građani su svi na nogama i na pojedinim mjestima rade i na nasipima.

Vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu raste nekoliko desetina centimetara po satu i nalazi se dva metra ispod maksimuma od 816 cm iz 2014. godine.

Civilna zaštita pokušavala je da vrećama sa pijeskom smiri povećanje vodene stihije. Ronioci i spasioci su na terenu. Na Šeginom putu, nedaleko od ovog mjesta nekoliko domaćinstava je zaplavljeno.

Nakon 24 sata konstantnog rasta, vodostaj Vrbanje opada i trenutno iznosi 510 cmentimetara, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. Prema posljednjem mjerenju koje je izvršeno u tri časa ujutru, nivo Vrbasa se povećava i trenutno iznosi 341 centimetarm, dok Bočac bilježi rast na 422 centimetram.

Stanje vodostaja rijeka pogledajte OVDЈE.