latinica  ћирилица
14/05/2019 |  07:37 ⇒ 18:33 | Autor: SRNA

Konferencija Koordinacionog tima - Situacija stabilnija nego sinoć (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je održan sastanak Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed najavljenih obilnih padavina.
Banjaluka: pres - Foto: RTRS
Banjaluka: presFoto: RTRS

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da je Srpsku pogodila prirodna nepogoda, ali da se nastojalo djelovati kako bi se izbjegla veća materijalna šteta.

Situacija u Srpskoj mnogo povoljnija i stabilnija nego juče. Banjaluka pod kontrolom kada je u pitanju režim Vrbasa, Sana stagnira - rekao je Tomislav Šajić direktor HMZ Republike Srpske.

Šajić je dodao da je potpuna sinhronizacija u Banjaluci Hidrometeorološkog zavoda sa svim nadležnim službama.

- Pratimo stanje vodostaja u Bočcu. Šire se razne informacije i dezinformacije o ispuštanju određene količine vode. Bosna kod Doboja trenutno opada, kod Modriče je u blagom porastu, ali daleko od nivoa da napravi ozbiljnije probleme - naveo je Šajić.

Istakao je da u toku dana i noći očekuju potpunu stabilizaciju.  

Miroslav Milovanović direktor "Voda Srpske" naveo je da je u poređenju sa 2014. u ovoj situaciji nije bilo nikakvih propusta.

- Ekipe su svo vrijeme na terenu i mogu reći da nemamo propusta i problema na nasipima koji su u našoj ingerenciji. Kada je riječ o jezeru Drenova ne postoje propusti i curenja, a sa eskpertizom nastavljamo i ne očekujemo probleme - kaže Milovanović.

Vlada Republike Srpske imenovala je 10. maja tim čiji je zadatak praćenje stanja u Srpskoj usljed najavljene obilne kiše.

Tim čine potpredsjednik Vlade i ministar pravde Anton Kasipović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i generalni sekretar Vlade Siniša Karan.

U narednim danima u Republici Srpskoj očekuju se obilne padavine koje će izazvati intenzivan porast vodostaja rijeka, posebno u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U sjeverozapadnom i sjevernom djelu Republike Srpske, prema ranijim prognozama, do srijede, 15. maja, očekuje se od 120 do 150 litara kiše po metru kvadratnom.

Očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane. Problem bi mogle izazvati manje rijeke, potoci i kanalizacija, kao i klizišta.