latinica  ћирилица
14/05/2019 |  09:05 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Hrvatska: Vodostaji rijeka u porastu

U većem dijelu Hrvatske vodostaji rijeka su u porastu sa tendencijom daljeg rasta, posebno na slivu Save, Une i Kupe, saopšteno je iz preduzeća Hrvatske vode.

Vodostaji Save, njenih lijevih pritoka i donjeg toka biće u porastu, kao i vodostaji rijeka u Lici - Gacka, Novčica i Lika, za koje je moguće da će se izliti iz korita.

Hrvatskoj Kostajnici prijeti rijeka Una koja raste oko 10 centimetara na čas, zbog čega su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava. Nadležni su odustali od podizanja nasipa duž korita i brane najugroženije kuće. Maksimum vodostaja Une se očekuje u večernjim časovima.

Zbog visokog vodostaja Une, dio Kostajnice će biti bez električne energije, a snabdijevanje vodom vrši se iz cisterni postavljenih na nekoliko lokacija u gradu.

Nabujala rijeka Korana odsjekla je istoimeno selo u opšini Rakovica na karlovačkom području, a vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osam turista, među kojima i dvoje djece.

Zbog obilnih oborina na slivu Kupe porast vodostaja je brz i to na Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani i Glini.

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, Dalmacije, te na vodotocima koji se slivaju sa Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

Prema prognozama, danas se očekuje vrhunac vodenog talasa na karlovačkim rijekama, a vodostaj Korane ne bi trebao prelaziti 750 centimetara.