latinica  ћирилица
14/05/2019 |  11:37 ⇒ 22:40 | Autor: TANЈUG

Pompeo danas kod Putina

Predsjednik Rusije Vladimir Putin planira danas sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom da razgovara o bilateralnim odnosima, strateškoj stabilnosti i regionalnim pitanjima, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Majk Pompeo (Foto: inverse.com) -
Majk Pompeo (Foto: inverse.com)

On je rekao da će Putin i Pompeo razgovarati o najvažnijim pitanjima.

- Јasno je da će u dnevni red biti uvršteni bilateralni odnosi, strateška stabilnost i pitanja razoružavanja, kao i krize u regionima, prije svega u Iranu, Siriji i Venecueli, i denuklearizacija Korejskog poluostrva - istakao je Peskov.

Naglasio je da će se sastanak održati u Sočiju, nakon sastanka Pompea sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Američki mediji najavljuju da će Pompeo pokrenuti niz pitanja koja dijele Rusiju i SAD, ali se očekuje da njihov razgovor donese nešto više od samo iznošenja suprotnih stavova.

Zvaničnici Stejt departmenta smatraju da je današnji susret i prilika da se razgovor podigne na viši nivo, prenosi Vašington post.

Bijela kuća i Kremlj nemaju iste poglede na brojne probleme, poput Venecuele, Irana, Sirije, Sjeverne Koreje, Ukrajine, sporazum o kontroli naoružanja, a odnos dodatno opterećuje navodno miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD, navode mediji.

- Mi nećemo riješiti ova pitanja preko noći, ali moramo biti angažovani da stvorimo mogućnosti za napredak - rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Pompeo i Putin sastaće se u crnomorskom Sočiju, gdje se nalazi Putinova ljetnja rezidencija.