latinica  ћирилица
14/05/2019 |  13:37 ⇒ 14:54 | Autor: SRNA

U pet opština proglašeno stanje prirodne nesreće (FOTO)

U opštinama Sanski Most, Bosanska Krupa, Tešanj, Doboj-jug i Usora proglašeno je stanje prirodne nesreće, navedeno je u izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite o stanju na poplavljenom području.
Tešanj - Foto: klix.ba
TešanjFoto: klix.ba

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona je, zbog vremenskih nepogoda, donijelo odluku kojom je od danas prekinuta nastava u svim osnovnim i srednjim školama na ovom području.

Osnovne i srednje škole na području Unsko-sanskog kantona će biti blagovremeno obaviještene o početku nastavnog procesa.

Prema redovnom izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite, u Bihaću je u protekla dva dana palo 137 litara kiše po metru kvadratnom, a najugroženija naselja su Veliki Lug, Mali Lug, Pokoj, Ozimice jedan, Založje, Kamenica, Vedro Polje, Klokot, Vrsta i Gata.

Ugroženo je 46 stambenih i poslovnih objekata, a u protekla 24 časa bihaćka vatrogasna jedinica 18 puta je intervenisala na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta.

Na području opštine Velika Kladuša u naseljima Zborište i Stabandža iz korita se izlio potok i ugrozio osam stambenih objekata, a za saobraćaj je zatvoren istoimeni lokalni put, kao i regionalni put Vrnograč-Velika Kladuša.

Na području Cazina do sada je evidentirano 40 poplavljenih stambenih i pratećih objekata, a došlo je i do aktivacije starih i pojave novih klizišta.

Banovići (foto: S. M./ Dnevni avaz)

U opštini Sanski Most visok vodostaj rijeke Sane ugrozio je desetine stambenih objekata i poljoprivredno zemljište i na području ove opštine proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Poplavljena su naselja uz cijeli tok rijeke Blihe, dok se rijeka Zdena izlila i poplavila objekte u naseljima Zdena, Alagića sokak i Muhići.

Izlila se i rijeka Sasinka i poplavila nekoliko kuća u naseljima Sasina i Radinovac, rijeka Pilješka poplavila je nekoliko objekata u naselju Trnovi, a rijeka Modrašnica izlila se i poplavila objekte u mjestu Naprelje, dok su oborinske vode poplavile naselja Krkojevci i Mahala.

Stotinu pripadnika Federalne uprave civilne zaštite sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spasavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kojem su uspostavili kamp, te su na raspolaganju lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i u, ako bude potrebno, evakuaciji i spasavanju stanovništva.

Opština Bosanska Krupa proglasila je stanje prirodne nesreće zbog posljedica uzrokovanih obilnom kišom, klizištima i odronima.

Rijeka Krušnica poplavila je poljoprivredno zemljište i nekoliko pomoćnih objekata, a potok Svetinja po 40 stambenih i pomoćnih objekata u istoimenom naselju.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, pritoke rijeke Bosne, posebno Usora i Liješnica su, zbog obilne kiše, stvorile velike probleme, a opštine Tešanj i Doboj-jug proglasile su stanje prirodne nesreće.

Na području opštine Tešanj je, usljed naglog porasta vodostaja Usore, probijen nasip u mjesnoj zajednici Kalošević i poplavljena je veća površina poljoprivrednog zemljišta i 20 objekata.

Dio stanovništva odbio je evakuaciju i ostao u objektima, a Јedinice civilne zaštite su naknadno čamcima evakuisale pet mještana i nekoliko životinja.

Izlivanjem Usore u mjesnoj zajednici Kraševo poplavljen je jedan stambeni objekat i evakuisana tročlana porodica.

Prema prvim podacima Službe Civilne zaštite Doboj-Јug, poplavljeno je 100 stambenih jedinica, 50 pomoćnih objekata, pet većih privrednih društava i oko 48 hektara obradivog zemljišta, ali nije bilo životno ugroženih lica.

U opštini Zavidovići stanje normalizuje u odnosu na juče.

U opštini Vitez sinoć je u večernjim časovima primljena dojava o poplavama u naseljima Marosi i Rijeka. Ugroženo je oko 20 kuća od kojih je pet-šest poplavljeno.

U opštini Novi Travnik izlila se rijeka Grlonica u Stojkovićima, Trenici i Rankovićima. U opštini Travnik dio donjeg dijela naselja Gladnik je ugrožen i na terenu je mehanizacija, navedeno je u saopštenju Federalne uprave civilne zaštite.

Prema podacima, koje je Kantonalni operativni centar Civilne zaštite dobio od opštinskih operativnih centara civilne zaštite, na području Kantona Sarajevo nije bilo izlivanja vodotokova.