latinica  ћирилица
14/05/2019 |  14:20 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Nastaviti saradnju u obrazovanju i kulturi

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila je u razgovoru sa ambasadorom Francuske u BiH Gijomom Rusonom spremnost za nastavak saradnje u oblasti obrazovanja i kulture, te istakla značaj da se učenicima da prilika da steknu međunarodno priznate diplome o poznavanju drugih jezika.
Natalija Trivić i Gijom Ruson - Foto: SRNA
Natalija Trivić i Gijom RusonFoto: SRNA

Na sastanku u Banjaluci posebna pažnja posvećena je izučavanju francuskog jezika u školama u Republici Srpskoj, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Pohvaljeni su dosadašnji rezultati saradnje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Amabasade Francuske u BiH, čiji je rezultat i Sporazum o polaganju DELF ispita u osnovnim i srednjim školama Republike Srpske.

Ovim sporazumom otvoren je put učenicima u Republici Srpskoj za sticanje diplome o poznavanju francuskog jezika, koja je priznata u evropskim zemljama.

Trivićeva je izrazila spremnost za nastavak saradnje, te istakla koliko je značajna svaka prilika da učenici u Srpskoj steknu međunarodno priznate diplome o poznavanju drugih jezika, kao i koliko je značajno da na taj način uče više o kulturama tih naroda.

Ruson je naglasio da je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske važan partner za Ambasadu Francuske u BiH i izrazio zadovoljstvo zbog velike zainteresovanosti učenika u Republici Srpskoj za izučavanje francuskog jezika.

Na sastanku je istaknuta važnost kulturne saradnje, prije svega sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske u kojoj je smješten i banjalučki ogranak Francuskog instituta u BiH.