latinica  ћирилица
14/05/2019 |  21:29 ⇒ 21:37 | Autor: B92

UEFA na potezu: Mančester sitiju prijeti izbacivanje iz Lige šampiona

Istražna komisija UEFA navodno će zatražiti izbacivanje Mančester sitija iz Lige šampiona naredne sezone zbog kršenja finansijskih pravila.
UEFA - Foto: TANЈUG
UEFAFoto: TANЈUG

Kako prenose evropski mediji ova informacija još nije zvanična, ali bi trebalo uskoro da dođe do njenog ozvaničenja.

Ovakvu kaznu za "građane", koji su nedavno odbranili titulu šampiona Premijer lige, podržao je bivši premijer Belgije, a sada predsjednik Istražne komisije UEFA, Iv Laterm.

Laterm je krenuo da istražuje navodne finansijske prekršaje bogatih vlasnika Sitija poslije prošlogodišnjeg serijala "mutnih" radnji koje je objavio njemački list "Der Spiegel".

Optužbe na Sitijev račun vezane su za pravilnik zvani Finansijski fer plej, prema kojem su oni napravili prekršaje vezane za naduvavanje multimilionskih sponzorskih ugovora. Za tako nešto Siti je već bio kažnjen sa 49 miliona funti 2014. godine.

UEFA nije imala komentar na istragu koja je u toku – što je njihov stav od kojeg ne odstupaju – a, kako je naveo Njujork Tajms, istražitelji UEFA ne planiraju da odstupe od cilja da suspenduju "građane".

Ukoliko dođe do suspenzije, malo je vjerovatno da će se ona biti vezana za narednu sezonu (2019/20), jer bi Siti mogao da podnese žalbu, ili čak tužbu na Arbitražnom sudu.

Mančester siti je povodom novih informacija i optužbi izdao saopštenje.

- FK Mančester siti u potpunosti sarađuje sa Istražnom komisijom UEFA oko ove istrage. Članak Njujork Tajmsa, u kojem citiraju 'izvore bliske slučaju' je veoma zabrinjavajuć upravo zbog te saradnje našeg kluba. Sve to dovodi da je ili Mančester siti pogrešio što je vjerovao Istražnoj komisiji, ili u celokupnom procesu Istražne komisije učestvuju ljudi koji za cilj imaju uništavanje reputacije i interesa našeg kluba - navodi se.

Zvanične informacije iz UEFa očekuju se do kraja srijede.