latinica  ћирилица
14/05/2019 |  22:04 | Autor: SRNA

Vanredna situacija u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici

Vanredna situacija proglašena je u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici, gdje je vodostaj Une dostigao 450 centimetara, javili su večeras hrvatski mediji.
Vodostaj - Foto: SRNA
VodostajFoto: SRNA

Na području Karlovačke županije za saobraćaj je zbog poplava zatvorena 21 saobraćajnica, dok je na području Duge Rese rijeka Mrežnica poplavila dvadesetak kuća.

Rijeke Korana i Mrežnica, koje su se izlile iz korita i danas nastavile da rastu, u Karlovcu nisu poplavile kuće.

Nakon popodnevne sjednice zajedničkog štaba Civilne zaštite Karlovačke županije i grada Karlovca, župan Damir Јelić je rekao da je nivo Korane na slunjskom području rekordan, kao i Mrežnice u Mrzlom polju.

Ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić rekao je da se očekuje da će se stanje u naredna 24 sata stabilizovati i dodao da je na terenu oko Karlovca oko 100 pripadnika "Hrvatskih voda" i oko 100 vatrogasaca, a u rezervi je i jedna jedinica Hrvatske vojske.

On je naveo da su "boks-barijere", koje su postavljene u prethodom periodu, spasile stotine kuća od poplave prošle i ove godine, te da je taj model prenesen i na područje Hrvatske Kostajnice.

Generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković rekao je da je trenutno stanje pod kontrolom s obzirom na ekstremne hidrološke uslove i na to da je u 24 časa palo više od stotinu litara kiše po metru kvadratnom. 

- Sada su "Hrvatske vode" usmjerene prema Kostajnici, koja je prošle godine imala velikih problema", rekao je Đuroković, dodajući da će zahvaljujući sistemu "boks-barijera" Hrvatska Kostajnica prvi put biti odbranjena od rijeke Une, iako vodostaj raste.

On je zamolio da još 48 sati svi budu izrazito oprezni i u Karlovcu i u Hrvatskoj Kostajnici, čak i ako vodostaj padne koji centimetar jer je tako velika količina vode i dalje veliki pritisak na uspostavljeni sistem odbrane od poplava.

Hrvatski mediji prenose da su u Hrvatskoj Kostajnici sve službe na terenu i očekuju da će taj grad biti odbranjen od poplave.

Nabujala rijeka Korana odsjekla je istoimeno selo u opštini Rakovica na karlovačkom području, a vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osmoro turista, među kojima i dvoje djece.

Vanredne mjere odbrane od poplava proglašene su i u Lici, u Brinju gdje je poplavljena jedna kuća i više privrednih objekata.