latinica  ћирилица
14/05/2019 |  23:29 ⇒ 15/05/2019 | 10:36 | Autor: SRNA

Izložba o Kozarskoj Dubici kao mjestu genocida nad Srbima u NDH

Izložba fotografija i dokumenata "Kozarska Dubica - mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945", autora Mirka Dimića koji je kustos-istoričar u Spomen-području Donja Gradina, otvorena je u Gradskoj kući u Subotici.
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

Izložba svjedoči o strašnim stradanjima stanovništva Kozarske Dubice, a za sve zainteresovane održano je i predavanje o temi "Stradanje naroda Potkozarja u vrijeme NDH", saopšteno je iz Јavne ustanove Spomen-područje Donja Gradina.

Prema riječima autora, izložba se sastoji iz više dijelova, hronološki je poredana po godinama, a u uvodu govori o osnivanju NDH, donošenju zakonodavstva i ključnim momentima za genocid koji će se kasnije dogoditi.

Izložba je u Subotici privukla pažnju velikog broja građana, a za sve zainteresovane biće postavljena do 17. maja.

Tom prilikom Gradskoj biblioteci u Subotici, Gradskom muzeju i Sinagogi, Zavičajnoj zajednici Republike Srpske u Subotici i crkvenim opštinama u Đurđinu i Novom Žedniku poklonjena su štampana izdanja ЈU Spomen-područje Donja Gradina, s ciljem saradnje i širenja istine o stradanju u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

U Kozarskoj Dubici na prostoru od oko 500 kilometara kvadratnih stradalo je između 17.000 i 18.000 žrtava.