latinica  ћирилица
15/05/2019 |  10:58 ⇒ 13:35 | Autor: SRNA

Preciznije definisati djelokrug rada vatrogasnih jedinica

Zakonskim odredbama potrebno je preciznije definisati djelokrug rada vatrogasno-spasilačkih jedinica radi povećanja efikasnosti gašenja požara, rečeno je danas u Banjaluci na stručnoj raspravi o Nacrtu zakona o zaštiti od požara.
Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske - Foto: RTRS
Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike SrpskeFoto: RTRS

Na stručnoj raspravi koju je održao Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske istaknuto je da je zakonskim odredbama neophodno preciznije definisati i opis poslova vatrogasaca-spasilaca, odnosno normativno prilagođavanje stvarnom stanju, jer vatrogasci više ne intervenišu samo u slučaju požara, već i u ostalim spasilačkim akcijama.

Predsjednik Odbora Darko Babalj rekao je da je cilj stručne rasprave da članovi Odbora i Narodna skupština dobiju informacije, mišljenja i komentare stručne javnosti o odredbama Nacrta zakona o zaštiti od požara koji je u skupštinskoj proceduri, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Nemanja Pipović, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske koji je predlagač ovog nacrta zakona, naglasio je tokom rasprave da se razlozi za donošenje novog zakona o zaštiti od požara odnose na potrebu propisivanja obaveze vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj lica da sprovedu adekvatne mjere zaštite od požara za koje je potrebna saglasnost MUP-a.

On je naveo da je potrebno i propisivanje obaveze za jedinice lokalne samouprave da formiraju dimnjačarske službe, povećanje odgovornosti projektanata zaštite od požara i projektantskih kuća koje izrađuju elaborate mjera zaštite od požara. 

- Cilj je podizanje nivoa svijesti o zaštiti od požara kod djece i omladine propisivanjem obaveze za predškolske i školske ustanove za utvrđivanje i sprovođenje programa edukacije zaštite od požara, kao i funkcionalniji način raspodjele prikupljenih sredstava za opremanje i obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica - istakao je Babalj.

Stručnoj raspravi prisustvovali su članovi Odbora za bezbjednost, predstavnici resornih ministarstava Republike Srpske, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Saveza opština i gradova Srpske, Inspektorata Srpske, Vatrogasnog saveza Srpske i Republičke uprave Civilne zaštite.

Narodna skupština Republike Srpske je 18. aprila usvojila Nacrt zakona o zaštiti od požara, uz zaključak o upućivanju u stručnu raspravu.