latinica  ћирилица
15/05/2019 |  11:51 ⇒ 11:52 | Autor: Večernje novosti

NATO ne podržava, ali obučava vojsku tzv. Kosova

SAD "ispod žita" podržava formiranje i naoružavanje tzv. vojske Kosova. Njihovi kadrovi se obučavaju kroz zajedničke vježbe sa NATO i osposobljavaju da koriste naoružanje koje će imati u budućnosti, pišu Večernje novosti.

Takozvanu vojsku Kosova niko zvanično ne priznaje kao oružanu silu, pa čak ni NATO, ali to Alijansi ne smeta da tu istu nepriznatu vojnu formaciju uporno poziva na vojne vježbe koje organizuje štab NATO u Evropi, koji je pod komandom SAD.

- Tako da ovo što se dešava sa tzv. vojskom Kosova, kako je zovu, jasno govori da je dijalog zapao u krizu po nečijoj namjeri i da se planira vojno rješenje situacije na Kosovu. Zbog toga SAD ispod žita podržava formiranje i naoružavanje vojske Kosova, posebno njeno naoružavanje. To nam jasno govori da oni sa tom vojskom imaju jasne planove u budućnosti i žele da oni budu vojna sila koja će u budućnosti kontrolisati teritoriju Kosova - navodi Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik.

On ističe da je to u suprotnosti s interesima Srbije i u tome je osnova sveukupnog konflikta u vezi s KiM.

- Pozivajući tzv. vojsku Kosova na vježbe oni svim državama u NATO, prije svega onima koje ne priznaju Kosovo, pokazuju da će to biti prava vojska Kosova. Istovremeno pokazuju svoj stav da je Kosovo nezavisno i da kao takvo ima vojsku koja rame uz rame učestvuje, dakle, ravnopravno sa svim drugim NATO državama u svim aspektima njihovog "druženja" - kaže Karan.

Ovo međutim, nisu jedini razlozi zbog kojih ova nepriznata vojna formacija dobija poziv od NATO za zajedničke vježbe.

- Vojska Kosova još uvijek nema teško naoružanje. Ove vježbe su prilika da se njihovi kadrovi upoznaju sa korišćenjem teškog i ostalog naoružanja koje će im u budućnosti biti stavljeno na raspolaganje, tako da se neće gubiti vrijeme na njihovu obuku, nego će čim dobiju oružje biti spremni da ga koriste - objašnjava Karan.

- Njihova vojska se obučava, kadrovi se usavršavaju, njihove komande i štabovi uvježbavaju, a mi to još tretiramo kao nekakvu vojsku u začetku. A to nije baš tako - kaže on.

Inače, pripadnici BSK su primili poziv za zajedničke vježbe od štaba NATO-a u Evropi, kojima koordinira komanda američkih snaga u Evropi. U dokumentu se, međutim, kako navode kosovski mediji, ne navodi na osnovu kog kriterijuma se to čini, ali se dodaje da su nezvanično saznali da je to bila volja SAD.

Prva vježba na kojoj će tzv. vojska Kosova učestvovati rame uz rame sa ostalim državama NATO je "Hitan odgovor 19" i ona će trajaće do 6. juna. Izvodi se na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske. Sljedeća "Astralni vitez 19" je vježba Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE), od 3. do 6. juna, a potom slijedi "Brzi odgovor 19", koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji.