latinica  ћирилица
15/05/2019 |  12:42 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Višković obišao poplavljena područja u Prijedoru, Novom Gradu i Kostajnici (FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetio je danas u Prijedoru, Novom Gradu i Kostajnici poplavljena područja.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je izjavio u Prijedoru da se u trenutnim poplavama na području ovog grada desilo nešto što se moglo spriječiti.

- Ne možemo dozvoliti da nečiji imovinski odnosi budu preči od velikog broja kuća i domaćinstava - istakao je Višković.

On je napomenuo da manje od 30 metara nasipa, koji je bio u planu i za koji su bila obezbijeđena sredstva, nije urađeno zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

- Zbog imovinsko-pravnih odnosa to se nije uradilo i sad imamo poplavljen veliki broj kuća - rekao je Višković novinarima u Prijedoru nakon što je s gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem posjetio neka od poplavljenih područja.

Višković u Prijedoru (Foto: SRNA)

On je najavio da će Vlada zajedno sa gradom naći rješenje i da ne može da shvati da nastavak izgradnje nasipa nije dozvolio čovjek čija kuća je, takođe, poplavljena.

- Ako treba Vlada da donese odluku da proglasi tih 30 metara nečije zemlje opštim dobrom, mi ćemo to proglasiti i nasip ćemo uraditi. Da sam imao tu informaciju, ne bih se libio toga da Vlada da naredbu gradu da se tu uradi nasip, bez obzira da li se to nekom u tom momentu svidjelo ili ne - dodao je Višković.

Višković u Kostajnici (Foto: kostajnica.net)

On je najavio mogućnost da se i u drugim slučajevim vodozaštitnih projekata u eksproprijaciju ide preko Vlade Republike Srpske i proglašenja opšteg interesa.

- Oni koji ne budu bili zadovoljni naknadama koje im po zakonu budu ponuđene, mogu u sudskom postupku da traže svoja prava, ali time neće moći zaustaviti izvođenje tih radova - rekao je Višković.

On je naglasio da se situacija poput ove neće nikome dozvoliti, ne samo u Prijedoru, da će od ostalih gradonačelnika i načelnika opština tražiti da o ovakvim ili sličnim situacijama na vrijeme upoznaju Vladu, koja će onda donijeti odluku o proglašenju opšteg interesa.

- To je nešto što bi se svuda, u svakom normalnom svijetu radilo. Nemam riječi kada dođem na ovakvo mjesto i vidim ovako tužan prizor da je poplavljeno stotine kuća i domaćinstava, da su ljudi pretrpjeli materijalnu štetu zbog nečijih 30 metara, koji su izgleda vredniji nego sve ove kuće - dodao je Višković.

Govoreći o štetama nastalim u ovim poplavama, Višković je najavio da će Vlada sa Gradom Prijedorom priteći u pomoć tim ljudima, da je o mehanizmima pomoći sada teško govoriti, te napomenuo da ima sredstava u Fondu solidarnosti, preko kojeg je i 2014. godine prikupljana pomoć.

Višković u Kostajnici (Foto: kostajnica.net)

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da u naselju Gomjenica nasip koji je rađen nakon poplava 2014. godine na jednom mjestu nije sastavljen zbog dugogodišnjih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i da je na tom mjestu voda probila u naselje i zaplavila veliki broj domaćinstava i poplavila određeni broj kuća, ali se još ne zna tačan broj.

Centralni tok Sane danas je u padu za oko 25 centimetara, vanredno stanje u Prijedoru je i dalje na snazi, nasipi i zaštite se i dalje utvrđuju i slijedi evidencija pričinjene štete.