latinica  ћирилица
15/05/2019 |  15:57 | Autor: SRNA

Srbija: Uhapšeno 20 osoba zbog izrade lažnih dokumenata država EU

Policija u Srbiji, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsila je 20 osoba zbog sumnje da su izradili više od 4.000 lažnih javnih isprava - pasoša, vozačkih dozvola i ličnih karata i drugih dokumenata država EU.
Policija Srbije - Foto: ilustracija
Policija SrbijeFoto: ilustracija

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal saopšteno je da su uhapšeni činili dvije organizovane grupe - jedna sa područja Beograda sa osam članova i druga sa 12 koja je djelovala na području Kruševca, Kraljeva, Novog Pazara, Požarevca i drugih gradova. 

- Postoje osnovi sumnje da su izradili više od 4.000 lažnih javnih isprava koje su naplaćivali od 100 do 800 evra u zavisnosti od vrste dokumenata - navodi se u saopštenju.

Na području Beograda lišeno je slobode osam lica zbog krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i falsifikovanje isprave. 

- Oni su u periodu od juna 2018. godine do danas kao organizovana kriminalna grupa po narudžbi zaintersovanih pravila lažne javne isprave - pasoše, lične karte, vozačke dozvole i slično, država članica EU - navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva dodaju da postoje osnovi sumnje "da su izradili oko 2.000 lažnih javnih isprava koje su naplaćivali po ceni od 100 do 800 evra u zavisnosti od vrste dokumenta".

Prilikom pretresa na teritoriji Beograda pronađene su dvije štamparije i veća količina već izrađenih javnih isprava, naveli su iz Tužilaštvo.

Druga organizovana kriminalna grupa djelovala je na području Kruševca, Kraljeva, Novog Pazara, Požarevca i drugih gradova "i izrađivala lažne javne isprave u istu svrhu s tim što je to činila u iznajmljenim prostorijama". 

- Sumnja se da je i ova organizovana kriminalna grupa izradila više od 2.000 dokumenata s tim što je njihova početna cena za izradu bila od 300 do 800 evra po dokumentu - istakli su iz Tužilaštva.

Nakon saslušanja osumnjičenih, tužilac za organizovani kriminal donijeće odluku o daljem toku krivičnog postupka.