latinica  ћирилица
16/05/2019 |  08:11 ⇒ 10:53 | Autor: SRNA

Presuda Kahri Vejzoviću za zločine nad Srbima

Apelaciono vijeće Suda BiH danas će izreći presudu bivšem policajcu Kahri Vejzoviću za zločine nad srpskim civilima u Stuparima kod Kladnja 1992. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Na obnovljenom suđenju Tužilaštvo BiH ranije je predložilo reprodukciju iskaza svjedoka, a Vijeće je, nakon kraće pauze, odbilo taj prijedlog.

- Procijenili smo da je riječ samo o pogrešnoj ocjeni dokaza i da nema potrebe da vršimo reprodukciju - rekao je predsjedavajući sudija Miloš Babić.

Nakon što su Tužilaštvo i odbrana istakli da nemaju novih dokaznih prijedloga, Vijeće je donijelo rješenje da se prihvataju svi dokazi izvedeni u prvostepenom postupku, te zaključilo dokazni postupak.

Tužilaštvo i odbrana ostali su kod datih završnih riječi, te žalbenih navoda i odgovora na žalbu, prenio je Birn.

Nakon što je djelimično uvažena žalba Tužilaštva na oslobađajuću presudu Vejzoviću, naloženo je obnovljeno suđenje po sedam tačaka optužnice.

Istovremeno, Apelaciono vijeće je potvrdilo oslobađajuću presudu po sedam drugih tačaka optužnice koje Vejzovića terete za zlostavljanje muškaraca srpske nacionalnosti u Stuparima.

Vejzović je u avgustu prošle godine oslobođen krivice po 14 tačaka optužnice da je kao pripadnik policije od juna do septembra 1992. godine mučio zarobljene srpske civile u Stuparima udarajući ih u glavu i po genitalijama pesnicama, čizmama, palicom i kundakom puške, stavljajući im pištolj i nož pod grlo, te prijeteći im i prisiljavajući ih da jedu papir.

Njemu je prvobitno suđeno sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovim, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem, Nedžadom Hodžićem i Osmanom Gogićem, koji su prvostepenom presudom oslobođeni optužbe za ratne zločine na području Kladnja počinjene od maja 1992. do jula 1993. godine.

Nakon što mu je dvije godine suđeno zajedno sa optuženom sedmorkom, Vejzovićev predmet je, zbog njegove bolesti, razdvojen i dvije godine je bio u fazi "mirovanja", da bi se poslije toga suđenje nastavilo i trajalo još oko godinu i po prije donošenja prvostepene oslobađajuće presude.

Izricanje drugostepene presude zakazano je za 9.00 časova.