latinica  ћирилица
16/05/2019 |  08:41 ⇒ 08:44 | Autor: SRNA

Huavej na američkoj "crnoj listi"

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je na "crnu listu" uvrstilo kineskog telekomunikacionog giganta Huavej, kao i 70 osoba i firmi povezanih sa kineskom kompanijom, zbog navodne prijetnje po državnu bezbjednost.

Ministarstvo ima razloga da zaključi da je Huavej uključen u aktivnosti koje su suprotne državnoj bezbjednosti i interesima spoljne politike SAD, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo optužuje Huavej za obezbjeđivanje zabranjenih usluga Iranu, zaobilaženjem sankcija SAD, kao i za pokušaje da ometa pravdu tokom istrage o navedenim kršenjima sankcija.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio je da će nove mjere spriječiti strana pravna lica da koriste američku tehnologiju na način koji potencijalno ugrožava državnu bezbjednost i spoljnopolitičke interese SAD, javio je TASS.

Predsjednik SAD Donald Tramp juče je potpisao izvršnu naredbu kojom se ističe hitnost da se američke informacione i telekomunikacione tehnologije zaštite od spoljašnjih prijetnji.

Ros će potpisanom odredbom dobiti ovlašćenja da nakon konsultacija sa šefovima drugih federalnih agencija blokira transakcije koje se smatraju prijetnjom državnoj bezbjednosti.

Tramp je u avgustu potpisao odredbu kojom se vladinim agencijama u SAD zabranjuje da koriste opremu koju proizvode Huavej i kineska kompanija ZTE.

Huavej je saopštio da će "bezrazložne restrikcije" ugroziti prava kineske kompanije.

Kako je naveo, ograničavanje poslovanja Huaveja neće učiniti SAD bezbjednijim i jačim, već će samo ograničiti Vašington na inferiornije i skuplje alternative.