latinica  ћирилица
16/05/2019 |  09:58 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Prihvaćeno zaduženje od 10,9 miliona KM po projektu energetske efikasnosti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje po Projektu energetske efikasnosti u BiH u iznosu od 10.910.796 evra. Riječ je o 40 odsto ukupnog kredita za BiH koji iznosi 27.276.989 evra.

16.31 - Narodna skupština je usvojila i Nacrt strategije za unapređenje položaja starih u Republici Srpskoj od 2019. do 2028. godine, čiji je cilj omogućavanje zdravog i aktivnog starenja, vraćanje porodičnih vrijednosti i moralnih normi i razvijanje međugeneracijske solidarnosti.

Skupština je usvojila i Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019-2029. godina kojom je predviđeno da sistem zdravstvene zaštite obezbijedi dostupnu i kvalitetnu zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Poslanici su usvojili i izvještaj o radu i izvršenju finansijskog plana - budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za 2018. godinu, kao i izvještaj za prošlu godinu o radu Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

K znanju je primljen izvještaj za prošlu godinu o radu Ombudsmena za ljudska prava BiH, a u vezi s tim je, na prijedlog Kluba poslanika SDS-a, usvojen zaključak u kome parlament Srpske traži od Ombudsmana da sačini i u roku od 90 dana dostavi na razmatranje specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama BiH, sa akcentom na zastupljenost Srba u strukturi vlada i drugih institucija kantona i Federacije BiH.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad četvrte redovne sjednice.

16.00 - Narodna skupština razmotrila je Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci-Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje po Projektu energetske efikasnosti u BiH u iznosu od 10,9 miliona evra, što je 40 odsto ukupnog iznosa kredita za BiH koji iznosi 27,3 miliona evra.

Predstavnik Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Miloš Јokić, obrazlažući prijedlog ove odluke, rekao je da je rok otplate kredita do 32 godine, a period odgode plaćanja sedam godina uračunat u rok otplate.

On je rekao da je plaćanje glavnice polugodišnje, dok je kamatna stopa šestomjesečna referentna stopa za evro.

- Cilj ovog projekta je unapređenje energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i pružanje podrške za razvoj i realizaciju prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti - istakao je Јokić.

15.30 - Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović je u završnoj riječi o tom izvještaju rekao da će ova institucija odreagovati u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima kada je riječ o žalbama poslanika Narodne skupštine u vezi sa nedovoljnom zastupljenošću predstavnika Srba u organima vlasti u Federaciji BiH.

- Inicijativu o tome može podnijeti i grupa poslanika u parlamentu Srpske - rekao je Mitrović.

On je naveo da se stanje u oblasti pravosuđa treba unaprijediti novim zakonodavstvom i reformama.

Mitrović je rekao da se o ljudskim pravima uvijek mora voditi računa, ali u skladu sa nadležnostima, te da treba urediti oblast plaćanja alimentacije.

On je, odgovarajući pojedinim poslanicima opozicije, rekao da prvenstveno nadležno tužilaštvo treba da da odgovor kada je riječ o slučaju stradanja mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića.

U izvještaju o radu Ombusmana za ljudska prava BiH se navodi da se najveći broj žalbi ovoj instituciji odnosio na povrede građanskih i političkih prava /1.819 predmeta/.

- Zatim slijede žalbe koje su se odnosile na kršenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava /825/, kršenja prava djece /216/, sve oblike diskriminacije /208/, prava osoba lišenih slobode /144/, povrede prava osoba sa invaliditetom /46/ i nacionalnih i vjerskih manjina /8/ - navodi se u izvještaju.

U izvještajnom periodu ombusmanima se obratilo ukupno 13.130 građana.

13.59 Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić ukazao ombudsmanima za ljudska prava BiH na nedovoljnu zastupljenost predstavnika srpskog naroda u institucijama u FBiH, upozorivši da je u Kantonu Sarajevo među 13 članova Vlade samo jedan Srbin.

Stanić je naglasio da Srba nema u vlasti i kada je riječ o kantonima gdje je većinski hrvatski narod, kao i da u FBiH ima problema na planu korišćenja ćirilice.

On je, između ostalog, poručio da treba osnovati alimentacioni fond Srpske, što je podržao poslanik SNSD-a Srđan Mazalica, rekavši da je o tome upoznat i premijer Srpske Radovan Višković.

- Cilj je da se donese zakon i osnuje takav fond, jer samohrane majke trebaju imati obezbijeđena primanja - rekao je Mazalica.

Potpredsjednica Narodne skupštine Sonja Karadžić Јovičević smatra da jednaka prava u vezi sa alimentacionim fondom treba da imaju i samohrani očevi.

13.25 Institucija Ombudsmana za ljudska prava BiH je lani zaprimila ukupno 3.266 žalbi, ili 106 više nego godinu ranije, a u izvještajnom periodu završeno je 3.240 predmeta.

U izvještaju se navodi da se najveći broj žalbi odnosio na povrede građanskih i političkih prava /1.819 predmeta/.

- Slijede žalbe koje su se odnosile na kršenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava /825/, kršenja prava djece /216/, sve oblike diskriminacije /208/, prava lica lišenih slobode /144/, povrede prava lica sa invaliditetom /46/ i nacionalnih i vjerskih manjina /8/ - naveo je ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović, obrazlažući izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2018. godinu.

On je rekao da se ombudsmanima u izvještajnom periodu obratilo ukupno 13.130 građana, te da su radu ove institucije, zajedno sa predmetima prenesenim iz prethodnih godina, evidentirane ukupno 5.303 žalbe.

Građani su se žalili i na nepravilnosti u sprovođenju konkursnih procedura, neuplaćivanje doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje, nezakonito otkazivanje ugovora o radu, sporost nadležnih tijela u postupcima ostvarivanja prava iz radnog odnosa i slično.

Kada je riječ o predmetima diskriminacije, u izvještaju se navodi da se najveći broj žalbi /60/ odnosio na mobing kao poseban oblik diskriminacije na radnom mjestu, zatim na diskriminaciju po osnovu nacionalnog ili socijalnog porijekla, članstva u sindikatu ili drugom udruženju, na osnovu starosne dobi, vjere i etničke pripadnosti.

U izvještajnom periodu Ombudsmani za ljudska prava BiH su izdali 317 preporuka u 351 predmetu. Uradili su više specijalnih izvještaja, a nadležnim tijelima podnijeli su osam inicijativa za izmjene i dopune zakona.

13.00 Narodna skupština razmotrila je izvještaj o radu Ombudsmana za djecu Republike Srpske, u kojem se navodi da je tokom prošle godine ova institucija postupala u ukupno 672 pojedinačna predmeta, od kojih je 551 otvoren po prijavama, 49 pokrenut po službenoj dužnosti, dok su 72 predmeta prenesena iz ranijeg perioda.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović je u završnoj riječi zahvalila je svim poslanicima za iskazano povjerenje i podršku radu ove institucije.

Poslanik SNSD-a Milica Lovrić rekla je da podržava rad Ombudsmana za djecu Republike Srpske i njegov izvještaj za prošlu godinu. Lovrićeva je istakla da se u izvještaju ukazuje da u pojedinim slučajevima nisu uvažene preporuke Ombudsmana za djecu. Ona je rekla da podržava preporuku Ombudsmana za potrebu obavezne vakcinacije djece, te da se zalaže da se kroz obrazovni sistem edukuju o reproduktivnom zdravlju i o svim opasnostima od narkomanije i alkoholizma.

Poslanik SDS-a Ivanka Marković smatra da je potrebno adekvatno angažovanje nadležnih institucija u zaštiti djece kod pojave vršnjačkog nasilja u školama, te efikasnije tužilačke odluke kada su oštećena prava djeteta. Markovićeva je ukazala i na potrebu zaštite djece od nasilja upotrebom informacionih tehnologija, te redovnu edukaciju roditelja o svim mogućim pojavama zloupotrebe djece.

12.15 Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović rekla je da je tokom prošle godine ova institucija postupala u ukupno 672 pojedinačna predmeta, od kojih je 551 otvoren po prijavama, 49 pokrenuto po službenoj dužnosti, dok su 72 predmeta prenesena iz ranijeg perioda.

Obrazlažući godišnji izvještaj o radu Ombudsmana za djecu za 2018. godinu Radovićeva je rekla da su podnosioci prijava, prije svega roditelji, jedan ili oba, koji su u izvještajnom periodu podnijeli 407 prijava.

Ona je rekla da je Ombudsman za djecu u izvještajnom periodu uputio 12 preporuka, sačinio dva posebna izvještaja i dao dva mišljena u vezi sa ostvarivanjem prava djeteta.

Prema njenim riječima, prijave se odnose najviše na lična prava i zaštitu od nasilja, povrede ličnih prava, odnosno na ostvarivanje prava djeteta na kontakte sa roditeljem sa kojim dijete ne živi, povjeravanje djeteta, dok prijave na zaštitu od nasilja ukazuju na vršnjačko nasilje, zanemarivanje djece, seksualno nasilje i druge pojave.

Kada je riječ o ostvarivanju prava djeteta na izdržavanje nakon razvoda braka, Radovićeva je istakla da je izbjegavanje doprinosa u izdržavanju veoma ozbiljan oblik roditeljskog zanemarivanja.

Radovićeva je zaključila da je Ombudsman za djecu i u prethodnom izvještaju ukazivao na potrebu što skorijeg donošenja zakona o osnivanju alimentacionog fonda, čime bi djeca u ovoj oblasti dobila potrebnu sigurnost i zaštitu.

11.50 Narodna skupština razmotrila je danas izvještaj o radu i izvršenju finansijskog plana - budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za prošlu godinu, prema kome su odobrena 74 zahtjeva za liječenje 64 djece u inostranstvu, za šta je uplaćeno 1.541.972 KM.

Predstavnik Fonda Јasminka Vučković je u završnoj riječi o ovom izvještaju u Narodnoj skupštini zahvalila poslanicima za podršku radu tog fonda.

11.00 Poslanik SNSD-a Denis Šulić rekao je da Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu opravdava svoju ulogu i postojanje, pokazujući solidarnost cijelog društva Srpske.
Šulić je istakao da javnost i stanovništvo treba više upoznati o aktivnostima i mogućnostima koje pruža Fond solidarnosti, te je apelovao na banke u Srpskoj da se odreknu provizije na uplate sredstava u taj fond.

- Sa ciljem liječenja djece treba ostvariti bolju komunikaciju sa svim predstavništvima Srpske u inostranstvu - dodao je Šulić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić ocijenila je da je Fond solidarnosti ispunio sva očekivanja koja su pred njega postavljena.

- Rad Fonda je javan i transparentan i on dobro sarađuje sa drugim nevladinim organizacijama, kao i fondovima u Srbiji. Čak se i zemlje u okruženju interesuju za osnivanje sličnog fonda - rekla je Stojičićeva i izrazila očekivanje da će Fond raditi uspješno i u narednom periodu.

-------------------------------------

Fond solidarnosti do kraja prošle godine odobrio je 74 zahtjeva za liječenje 64 djece u inostranstvu, za šta je uplaćeno 1.541.972 KM, rekla je predstavnik ovog fonda Јasminka Vučković.

Ona je navela da su djeca upućivana u zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.

U izvještaju se navodi da je na računima Fonda solidarnosti na dan 31. decembar 2018. godine bilo 6.018.220 KM, te da je uvid u njihovo stanje na dostupan na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te da se svakodnevno ažurira.