latinica  ћирилица
16/05/2019 |  10:25 ⇒ 11:36 | Autor: Agencije

Pobjednik Beldoksa film "Centar"

Dodjelom nagrada i premijerom dokumentarnog filma "Električni orgazam za ljude budućnosti" autorke Marije Vukić, sinoć je u Kombank dvorani završen 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks.
Beldoks (Foto: Arhiv) -
Beldoks (Foto: Arhiv)

Najbolji srpski dokumentarni film je "Centar" Ivana Markovića, koji je nagrađen i za najbolju montažu u domaćoj takmičarskoj selekciji, zajedno sa Јelenom Maksimović.

U obrazloženju žirija navedeno je da se nagrada dodjeljuje za uvjerljivo, a nenametljivo svjedočanstvo o pustoši tehničke civilizacije izražene na umjetnički besprijekoran način.

Marković je izjavio da su mu je nagrada dobra reakcija publike, s obzirom na specifičnu, svedenu formu filma.

"Centar" predstavlja apstraktni portret Sava Centra, ali, posredno, i drugih monumentalnih građevina tog perioda čiji je opstanak doveden u pitanje.

- Ovim filmom želio sam da stvorim subjektivni portret prostora koji je za mene značajan, prostora neispitanih mogućnosti i arhitektonske i društvene vizije koja blijedi, a istovremeno postaje sve neophodnija - rekao je Marković.

Nagrada za najbolju fotografiju u domaćoj selekciji pripala je Dušanu Grubinu za film "Taurunum boj", a Specijalna nagrada žirija filmu "To sam što jesam - DŽipsi mafija" Andrijane Stojković.

"A Lua Plas" Žeremija Gravaje je najbolji inostrani film, uz ocjenu da je riječ o angažovanom i brižljivom filmskom pristupu i empatičnom uvidu u životne uslove zajednica u egzilu i njihovih istorija.

Gravaja je u ime cijele ekipe izjavio da su počastvovani i da se nadaju da će nagrada doprinijeti da film i njegove evropske teme nastave svoj put.

- Zauzimanje mjesta bi mogao biti prevod naslova našeg francusko-rumunskog dokumentarnog filma. Može li, onda, film da postane neka vrsta sigurne kuće za one čiji se glas skoro nikad ne čuje? I ne zaboravite, 16. maj je Međunarodni dan romskog otpora - dodao je Gravaja.

Specijalno priznanje žirija dodijeljeno je Huanu Alverezu Nemeu za film "Stapanje vremena", kao i produkciji Mint film ofis za film "Sada se nešto polako mijenja" Mane Laure Meijer.

U okviru selekcije kratki dokumentarni film nagrada je pripala Goranu Deviću za film "U ime Republike Hrvatske", uz obrazloženje da je riječ o smjelom, sirovom, elegantno duhovitom, promišljeno strukturisanom, prije svega, plemenitom autorskom pristupu u prikazu jednog odlučnog, ali nepodesnog protagoniste, i njegove borbe sa kojom se neizbježno solidarišemo.

Dević je rekao da filmove radi primarno za one koji žive na ovim prostorima i kada mu se dogodi da film bude prihvaćen i prepoznat u prostoru koji mu je bitan, sva muka kojom je film stvoren postaje nebitna i to je zapravo razlog zbog koga se bavi filmom.

Film je prikazan na ZagrebDoksu i izazvao je buru zbog teme i samog izvođenja, i pokrenuo je pitanje na šta liči sudstvo u ovom trenutku u Hrvatskoj, dok je u Njemačkoj viđen kao umjetničko djelo o svijetu u kome živimo, rekao je Dević, dodavši da su u Beogradu rekacije iste kao u Zagrebu.

Žiri Beldoks TEEN programa najboljim filmom u toj selekciji je proglasio "U raskoraku" Binga Liua, ocijenivši da on vjerno oslikava kompleksne društvene probleme zajednice, kroz lične priče trojice prijatelja.

Tokom sedam dana festivala prikazan je 121 film u 16 programa.

Pored mnogobrojnih gostiju, radost festivalu i publici donijeli su dvojica istaknutih dokumentarista, Јapanac Kazuo Hara i Goran Dević iz Hrvatske, čije retrospektive su organizovane u Beogradu, a pravu ljubav prema dokumentarnom filmu pokazale su dvije gledateljke koje su izdržale projekciju najdužeg filma festivala "Mrtve duše" u trajanju od osam sati i 16 minuta i koje je festival nagradio akreditacijama za sve događaje Beldoksa u naredne dvije godine.