latinica  ћирилица
16/05/2019 |  17:30 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Ulaganje u medicinski inženjering, ulaganje u budućnost

U Banjaluci je otvorena Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu. Na konferenciji se okupilo više od 500 IT i stručnjaka iz oblasti medicine, farmacije, elektrotehnike i mašinstva, iz 45 zemalja. Organizatori su Društvo za medicinski i biološki inženjering u BiH i Medicinski fakultet Banjaluka.

Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu okupila je ne samo stručnjake svjetskog nivoa, već omogućila i sklapanje projekata, koji će nas približiti svijetu, naglasio je otvarajući konferenciju, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Ovo je veliki događaj za ovaj grad, Republiku Srpsku i BiH. Cilj Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inženjerstvu, upravo je da afirmiše te vrijednosti - poručio je Dodik.

U BiH, istaknuto je, medicinski i biološki inženjering je u povoju, ali imamo potencijal i šansu za novac iz fondova.

- Samo tražimo od strane države da se investira u nauku, jer je BiH posljednja na listi sa aspekta ulaganja u nauku. Pokazujemo da možemo, da znamo, da umijemo i ako budemo ulagali, svima će nam biti bolje - istakao je prof. dr Almir Badnjević.

Novine u otvaranju medicine prema svim granama nauke, od kojih zavisi, posebno će značiti pacijentima.

- Prisustvo stručnjaka na konferenciji doprinosi razvoju ljudskih kapaciteta u oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa, koja je u velikom zamahu u svijetu i kod nas. Pred nama je usklađivanje zakonskih akata sa direktivama EU u ovoj oblasti i uvođenje onih segmenata procjene zdravstvenih tehnologija da bi se kvalitet i efikasnost liječenja podigli na viši nivo - rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka, ističe značaj konferencije.  

- Konferencija je dobra prilika za razgovor stručnjaka o budućim projektima, da bi ih što više doveli u Srpsku i BiH i njene centre za istraživanje, "jer se samo tako može uhvatiti korak sa svijetom". Samo tako možemo iskoristiti prednosti koje imamo kao društvo koje je prepoznalo potrebu razvoja i ulaganja u medicinski i biološki inženjering - naveo je Škrbić.

U okviru konferencije, u Banjaluci se održava i Kongres studenata medicine. Banjalučki studenti medicine peti su u svijetu na internacionalnom takmičenju. Nagrade i sa kongresa medicine u Rusiji.

Prvi put u istoriji Evrope, u Banjaluci se održava i Generalna skupština o medicinskom i biološkom inženjeringu, koja je posljednjih 20 godina bila organizovana samo u Londonu i Briselu.