latinica  ћирилица
16/05/2019 |  17:34 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

NSRS: Fond solidarnosti dobio podršku oba bloka

Fond solidarnosti odobrio je 74 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu. Odbijeno ih je 12, jer je riječ o metodama koje nisu naučno dokazane ili o refundaciji novca iz ranijeg perioda. Na liječenju je bilo 28 djece, od kojih je dvoje izgubilo život. Trenutno ih se liječi 10.

- Djeca koja su ortopedski operisana se nalaze na rehabilitaciji u našim zdravstvenim ustanovama. Јedan dio hematoonkoloških možemo smatrati izliječenim i pod kontrolama su sve rjeđe, ali ima i onih koji su još na terapijama - kaže Јasminka Vučković, direktorka Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu. 

Ukupni prihodi iznosili su 6,7 miliona KM, rashodi 1,6 miliona, pa je ostvareno više od pet miliona suficita. U raspravi je predloženo da tim sredstvima bude finansirano liječenje djece i mlađih punoljetnika, koji sada nemaju pravo na sredstva Fonda. Iz opozicije je upozoreno da se često ne poštuje odredba o uplati pet odsto u Fond, prilikom kupovine službenih vozila.

- Pod izgovorom da su kupljeni na kredit, na lizing, još neki izgovori. Onda kad ih nabaviš, registruj i ima da platiš i doneseš uplatnicu u Fond - predlaže poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak. 

Ovo je prvi put da je problem liječenja teško oboljele djece - sistemski riješen, istakli su poslanici. Sugerišu da je pojedine odredbe potrebno korigovati.

- Možete li mi pojasniti šta je sa licima koja započnu svoje lečenje i u toku procesa liječenja i dok ono nije završeno, pređu starosnu granicu od 18 godina - tražila je odgovor Dušica Šolaja, poslanik SNSD-a.

Vučkovićeva je navela da će pomoć potražiti od NSRS.

- Mi smo sa nadzornim radnim tijelom dogovorili da se u vezi sa tim pitanjem obratimo i zakonodavnom odboru NSRS i NSRS da vidimo na koji način možemo premostiti taj problem, ali da možda nastavimo liječenje onim koji su započeli, a napunili 18 godina - kaže Vučkovićeva.

Poslanici oba bloka podržali su rad Fonda, posebno transparentnost podataka, o svim zahtjevima i utrošku sredstava.