latinica  ћирилица
16/05/2019 |  19:35 ⇒ 22:06 | Autor: RTRS

SBB ulazi u vlast sa SDA

SBB ulazi u koaliciju na nivou BiH i Federacije, odlučilo je Predsjedništvo stranke, odgovarajući na poziv SDA. Sve se to znalo i prije, ali ne i zašto se sedam mjeseci iz Sarajeva sinhronizovano sprečava formiranje vlasti i forsira usvajanje Godišnjeg plana o pristupanju NATO, ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Kaže da bošnjačke stranke mogu da čekaju formiranje vlasti još 100 godina, ali da nema prihvatanja MAP-a, kako su zamislili.

Ne tako davno, lider SBB-a Fahrudin Radončić, slikovito i s umišljajem, uvjeravao je i sebe i javnost kako neće u vlast.

- Јa ne znam da li treba da skočim sa tornja da bi dokazao da nas učešće u vlasti ne zanima. SDA sama kaže da su najjača stranka i ja ne vidim niti jedan razlog da oni ne formiraju vlast - rekao je ranije Radončić.

Sa tornja nije skočio, ali je u bošnjački vagon uskočio! I progledao! Vidio je, a šta drugo već interese "države i naroda". Pred javnošću da ga pospe pepelom, prepustio je stranačkoj saradnici Adisi Omerbegović Arapović.

- Predsjedništvo SBB donijelo odluku da prihvati poziv SDA i uđe u zvanične pregovore o koaliranju na nivou BiH i Federacije BiH - rekla je ona.

I bijeli dim, poput onoga iznad vatikanske Sikstinske kapele, zaviorio se povrh Sarajeva!Zaboravljene su dugogodišnje dvosmjerne liderske teške optužbe i trvenja. Zajedno će opet za pregovarački sto. Za dva ili tri dana. Čekaju opet poziv Bakira Izetbegovića. A on neuobičajeno, spreman da blokovskim partnerima ustupi fotelje u Savjetu ministara.

Demokratskoj fronti i Željku Komšiću jedno je rezervisao - po svemu sudeći, resor odbrane. Bezbjednost oročio SBB-u i "skočnom", stranačkom lideru!

- Trebalo bi da svaka od tri stranke ima po jedno mjesto u Savjetu ministara i da SDA ima četiri zamjenička mjesta u tom istom savjetu je svakako jedan od prijedloga - naveo je, Safet Softić potpredsjednik SDA.

Aktere pregovora, o ulasku SBB-a u vlast, obavijestio je Izetbegović mnogo prije nego je to danas saznalo i samo stranačko rukovodstvo!

- Insistirati odmah nakon izbora i izbaciti kao glavnu temu u BiH priču o MAP-u je svakako nešto što je smišljeno da bi se onemogućilo formiranje vlasti, ničega drugog nema. Mi koji smo u politici znamo već mjesecima da je SBB dio koalicije, a da su oni očigledno sinhronizovano odugovlačili stalnim nekim čekanjem kad će se neko pridružiti ili ne - ističe Dodik.

U nepovrat je otišlo sedam postizbornih mjeseci. Dok su se najžešći sarajevski "evroljupci" "pridruživali" i u integracione procese zaklinjali, BiH je ostala bez predstavnika u Skupštini Evropske unije. I bez istih mjesta u predvorju toliko im voljenog NATO saveza, čijim im je članstvo bilo projektovani prioritet svih prioriteta. Hoće li biti i sada kada su "pridruženi"? Dodik je jasan - saradnja sa NATO može, članstvo ni pod kojim uslovima!

- Mogu da čekaju za formiranje vlasti i stotinu godina, ali se to neće desiti. Dakle, nema prihvatanja MAP-a onako kako su to oni zamislili - kategoričan je Dodik.

"Zamislili" su bili sarajevski "evroljupci" i da do kraja maja BiH dobije kandidatski status za članstvo u Uniji. To je Brisel i obećao uz uslov da se formira vlast na svim nivoima. Kraj maja je preblizu, a formiranje bh. i federalne vlasti na početku.

I ako proces ubace u petu brzinu, ni najveći optimisti ne vjeruju da će Savjet ministara i federalna Vlada, uz bezbjednosne provjere kandidata i sve ostale procedure, moći da budu formirani prije kraja juna! No i tada ostaje pitanje kako će se onda posložiti kantonalne koalicije, poput sarajevske, u kojima, uz DF i SBB nema mjesta za SDA! Za sada!?