latinica  ћирилица
16/05/2019 |  20:47 ⇒ 17/05/2019 | 07:47 | Autor: SRNA

Priština usvojila nacrt rezolucije o "genocidu" Srbije

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je nacrt rezolucije o osudi navodnog genocida koji je Srbija počinila na Kosovu i Metohiji u vrijeme sukoba 1998. i 1999. godine.
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv) -
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv)

Nacrt rezolucije usvojen je sa 79 glasova za i bez ijednog protiv, a glasanju nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

Nacrtom rezolucije predlaže se i da 15. januar bude dan "počinjenog genocida na Kosovu", te da budu osuđeni i procesuirani ratni zločini i zatražena nadoknada štete pričinjene na Kosovu.

Rezolucijom je predviđeno formiranje komisije koja će se baviti prikupljanjem podataka i dokaza o "počinjenom genocidu" i šteti koja je pričinjena Kosovu.

Pojedini poslanici su, iako su u načelu podržali donošenje rezolucije, istakli da je riječ o neobavezujućem dokumentu koji nema političku i izvršnu snagu.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani rekla je da postoji kolizija između rezolucije i platforme o dijalogu, jer se u platformi, koja je neuporedivo jači dokument, ne pominju zločini.

- Budite sigurni da će rezolucija biti samo dokument poput - pričam ti priče - ocijenila je Osmanijeva.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da je rezolucija prištinskog parlamenta klevetnički dokument i plod panike onih koji su suočeni sa optužbama za sopstvene zločine.