latinica  ћирилица
16/05/2019 |  21:01 ⇒ 17/05/2019 | 10:35 | Autor: RTRS

Višković u Pečatu: Vlada će pomoći poplavljenim domaćinstvima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u našoj emisiji Pečat da će Vlada pomoći poplavljenim domaćinstvima u Srpskoj.

Višković je naveo da će Vlada sredstvima iz Fonda solidarnosti pomoći, prije svega, onima koji su pretrpjeli štetu na stambenim objektima, ali i na poljoprivrednom zemljištu i putnoj komunikaciji.

- Ne možemo reći da će Vlada nadoknaditi svu štetu, ona će vjerovatno biti milionska, ali to ćemo znati nakon procjena koje će vršiti komisije koje će formirati lokalne zajednice - rekao je on.

Premijer Srpske je naveo da će sredstva za pomoć poplavljenima biti upućena posredstvom lokalnih zajednica, te da je Vlada danas uputila pomoć prijedorskom Crvenom krstu.

Višković je rekao da će šteta koju su poplave prouzrokovale uticati na BDP Republike Srpske i segmente ekonomskog rasta.

Premijer Srpske je naglasio da su institucije reagovale na vrijeme, navodeći da će uloga ljudskog faktora biti ispitana. Naglasio je da se ne smije ponoviti situacija u kojoj neriješeni imovinsko-pravni odnosi ne dozvoljavaju efikasnu zaštitu područja ugroženih poplavama.

- Јuče sam bio u Prijedoru i ostao sam zatečen informacijom da manje od 30 metara nasipa, koji je bio u planu i za koji su bila obezbijeđena sredstva, nije urađeno zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i da je zbog toga poplavljeno oko 300 objekata - rekao je Višković.

On je najavio mogućnost da se u slučajevim vodozaštitnih projekata u eksproprijaciju ide posredstvom Vlade Republike Srpske i proglašenja opšteg interesa. Time bi lokalne zajednice bile dužne da obavijeste Vladu o takvim slučajevima, koja bi potom odredila opšti interes u projektima vodozaštite, kako fizička lica ne bi bila u mogućnosti da opstruišu takve projekte.

Govoreći o saradnji sa ruskom Nižnjenovgorodskom oblasti, čiji predstavnici borave u Banjaluci, Višković je rekao da Republika Srpska u tome vidi veliku šansu i da je već u poziciji da realizuje ranije potpisan sporazum o saradnji.