latinica  ћирилица
17/05/2019 |  12:08 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

Lut fest: Gran pri za Pozorište lutaka Mostar

Gran pri skulpturu Zlatna anima za najbolju predstavu na 20. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest Istočno Sarajevo stručni žiri dodijelio je Pozorištu lutaka Mostar za predstavu "Priča o izgubljenom vremenu", u režiji Tamare Kučinović.
Lut fest - dodjela festivalskih nagrada - Foto: SRNA
Lut fest - dodjela festivalskih nagradaFoto: SRNA

U predstavu su skladno uklopljene i objedinjene sve komponente koje treba da ima jedna dobra i značajna predstava. Odlična ideja, poruka, režija, dramaturgija, scenografija, glumačka igra i specifična estetika predstave, navodi se u obrazloženju odluke stručnog žirija, koga čine Naumov Nikolaj Petrovič iz Rusije, Bonjo Lungov iz Bugarske i Predrag Bjelošević iz Republike Srpske.

Žiri ističe da su tokom 20. Lut festa bili u prilici da vide veoma različite lutkarske predstave, od istraživačkih formi do ansambl predstava, različitih lutkarskih sistema i načina postizanja lutkovnosti, što je bio razlog da žiri zatraži da se zbog specifičnosti i raznoobraznosti lutkarskih predstava broj nagrada poveća, kako bi pozorišta i predstave koje su izvedene na sljavljeničkom Lut festu dobile zasluženu nagradu za originalnost pojedinih segmenata.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Kučinovićevoj za režiju prvonagrađene predstave "Priča o izgubljenom vremenu".

Žiri je odlučio da nagradu za najlutkovitiju predstavu Kamena ruka "Henrik Јurkovski" dodijeli Dječijem pozorištu Republike Srpske za predstavu "Medvjedić Timotej", u režiji Јaroslava Antonjuka, nagrada za originalnu ideju Lutkobaz dodijeljena je pozorištu "Veerk 89" iz Austrije za predstavu "DŽumbus", u režiji Petera Kusa, dok je nagrada za kreaciju lutke Kraljice guštera u predstavi "Bajka o čarobnom kamenu", Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda, dodijeljena Zorani Milošaković Tasić.

Nagrada za estetsko i tehničko rješenje lutaka pripala je Nadii Imperio za predstavu "Pod žicama", lutkarskog pozorišta Kronikokab iz Italije, dok je nagrada za scenografiju i kostim ravnopravno dodijeljena Nataliji Gočevoj za predstavu "Izvini mama", Dečijeg pozorišta Subotica, i Przemislavu Karvovskom za predstavu "Medvjedić Timotej".

Alek Rodić dobio je nagradu za originalnu muziku u predstavi "Ginjol", Pozorišta lutaka Pinokio iz Beograda.

Nagrada za animaciju Medvjedice otišla je u ruke Danke Balać, Voros Imeldi i Kočis Endreua u predstavi "Izvini mama", kao i Davorinu Diniću za ples šeika u predstavi "Mala princeza", Pozorišta lutaka Niš.

Nagrade za animaciju dodijeljene su i kolektivu predstave "Prva priča" pozorišta "Točka na I" iz Hrvatske, Andriji Poša za animaciju psa u predstavi "Carski pevači" Narodnog pozorišta "Toša Јovanović" iz Zrenjanina i Dimitru Dimitrovom za tri uloge u predstavi "Mala žaba", Lutkarskog pozorišta "Georgi Mitev" iz bugarskog grada Јambola.

Amsambl predstave "Izvini mama" dobitnik je i nagrade za kolektivnu animaciju lutaka i glumačku igru.

Nagrada za glumačko ostvarenje festivala dodijeljena je Igoru Vidačkoviću za ulogu Petje u predstavi "Priča o izgubljenom vremenu".

Žiri je odlučio da dodijeli i tri specijalne nagrade - Specijalna glumačka nagrada za Zorana Todorovića, policajca u predstavi "Ginjol", Specijalna nagrada žirija za komunikaciju sa najmlađom publikom za Rona Aelbrehta za predstavu "Kim, malo crno pile", Lutkarskog pozorišta "Vlinders" iz Belgije, i Specijalna nagrada za očuvanje i atmosferu Andersenove bajke "Palčica" za Pozorište "Tuulevski" iz Estonije.

Žiri novinara i kritike u sastavu Aleksandar Saša Grandić, Mladen Јanković i Ognjen Begović odlučio je da nagradu "Magija lutkarstva" - Radoslav Lazić dodijeli Pozorištu lutaka Mostar za predstavu "Priča o izgubljenom vremenu", u režiji Tamare Kučinović.

Ovaj žiri smatra da predstava u cijelosti odslikava simboličko-poetičku kompoziciju iskrene lutkarske magije.

Čuvajući sjećanje na izuzetnog profesora doktora Radoslava Lazića, koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju pozorišne, a naročito lutkarske scene, kako u BiH i Republici Srpskoj, tako i širom regiona, u Evropi i svijetu, možemo ovu nagradu dodijeliti s ciljem da Pozorište lutaka Mostar nastavi da unapređuje pozorišni, lutkarski izraz i da istovremeno magija lutkarstva traje i da nikad ne prestane, obrazložio je žiri svoju odluku.

Nagradu "Poetika lutkarskog izraza" - Vojislav Vojo Vujanović žiri novinara i kritike 20. Lut festa dodijelio je Dečijem pozorištu Subotica za predstavu "Izvini mama", u režiji Todora Valova.

U ovoj predstavi zastupljena je potpuna animacija lutke glavnog junaka. Sa druge strane kostim, maska i lutka su precizno izrađeni, jednostavna scenografija, koja je upotpunosti u funkciji zbivanja, laka 'gluma', animacija doveli su do toga da predstava ima svoju dinamiku, cjelovitost, likovnu estetiku i poetiku, sve one elemente koje je naročito cijenio Vujanović, navedeno je u obrazloženju odluke žirija.

Dodjelom festivalskih nagrada, izvođenjem predstave "Palčica" estonskog pozorišta "Tuulevski", prezentacijom radionice Folklor kroz lutkarstvo "Priče iz starog mlina" i dječijim karnevalom danas je Istočnom Novom Sarajevu završen 20. Lut fest, čiji je organizator Forum tetar Istočno Sarajevo.

Pokrovitelj ovog festivala, čiji je moto bio "Anima u srcu", bili su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Generalni medijski pokrovitelj festivala su SRNA i Radio-televizija Republike Srpske.

U okviru pratećeg programa festivala održan je veći broj programa poput lutkarskog karnevala, lutkarskih radionica, promocija knjiga i izvođenja plutkarskih redstava i u Palama, Trnovu, Kalinoviku, Istočnom Starom Gradu, Han Pijesku, Vlasenici, Zvorniku i Milićima.