latinica  ћирилица
17/05/2019 |  17:59 | Autor: SRNA

Vučić: Poštovaću stav sabora SPC - neophodno suočavanje sa realnošću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom mišljenja Sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da je neprihvatljiva bilo kakva izmjena statusa Kosova i Metohije da nije očekivao drugi stav i da će ga poštovati, ali i poručio da je neophodno suočiti se realnošću.
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Sava Radovanović) -
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Sava Radovanović)

On je novinarima u Pakovraću kod Čačka, gdje je prisustvovao početku izgradnje dionice puta Preljina-Požega rekao da na sjednicu Sabora SPC nije išao da nešto traži, niti da se krije iza mantija vladika već da odgovara na njihova pitanja.

Predsjednik Srbije kaže da je vladikama prenio da je na njemu da vodi odgovornu politiku, da ih sluša, da ih ne kritikuje kada imaju drugi stav već da im odgovori na "veoma odgovoran i pravi način".

On ističe da mu je jedan od vladika rekao da mora da razumije da to mora biti njihov stav.

- Ali, ti, radi dalje svoj posao, jer nam je dosta onih koji su se junačili, i izvuci maksimum za Srbiju i Srbe - prenio je Vučić riječi vladike kog nije imenovao.

On je poručio da Srbi vole da žive u sopstvenim mitovima.

- Više od laganja bilo koga drugog volimo da lažemo sami sebe. To je naš najomiljeniji sport. Јa u tome neću da učestvujem. Stav SPC poštujem, razumio sam ga prije godinu, dvije, tri, i razumjeću ga za pet godina -naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo da "zna protiv čega su svi u ovoj zemlji, ali da još ni od koga nije čuo za šta su, a da ima veze sa realnošću".

- Čujem samo priče da je Kačanik srce Srbije. Možete li tamo da odete i otvorite bilo kakvu srpsku instituciju? Odgovora na to pitanje nema. Čekaćemo godinama, pet miliona godina. Pošto se svi prave blesavi u Evropi, svijetu, Albanci i ovdje kod nas, i ja ću se praviti blesav. To je izgleda politika koja dobro prolazi. Praviću se blesav i ja da se odmorim od svih ucjena, pretnji i pritisaka - rekao je Vučić.

On je naglasio da ga zbog politike "pravimo se blesavi" onda niko ne pita zašto se gubi novac, investitori, putevi i mnogo toga drugog.

On je naglasio da mu je teško jer zna da će ovo pitanje morati da bude rješavano, ali će. kako je upozorio, kasnije biti u mnogo goroj situaciji.

Komentarišući Rezoluciju pParlamenta samoproglašenog Kosova o genocidu Srbije Vučić je rekao da je to što rade Albanci začarani krug iz kog nema povratka i naglasio da su sada predstavnici privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i Kadri Veselji postali "veći Haradinaji od Haradinaja" koji je do sada prednjačio u svemu samo da Srbi stradaju i da strada budućnost razgovora.

On kaže da želi da u Srbiji žive ljudi koji će da razmišljaju o budućnosti, o razvoju i snazi jer tako ima šansu da opstane.

- Drugačije nećemo imati šansu ni da ostanemo ni da opstanemo. To je istina i to je jedini put - zaključio je predsjednik Srbije.