latinica  ћирилица
17/05/2019 |  18:21 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Bh. poslanici i delegati sjednice ne održavaju, a platu uredno primaju

Hoće li odluka Saveza za bolju budućnost o "partnerstvu" sa SDA, i "ulasku" u vlast kroz bošnjački blok - deblokirati proces primjene oktobarskih izbornih rezultata?

Ili ćemo i dalje svjedočiti novim uslovljavanjima iz Sarajeva?

Zbog neformiranja Savjeta ministara i neustavnih, duplih funkcija pojedinih ministara - poslanika, iako konstituisana oba doma, BH Parlament ne funkcioniše.

I pored toga, poslanici i delegati, plate i naknade redovno primaju.

Od decembra im je isplaćeno čak milion maraka.

Hodnici bh. Parlamenta jezivo prazni! Skupštinske i komisijske sale, takođe! I prostorije stranačkih klubova!

Sve, osim Sektora za finansije. Tamo uobičajeno, zbrajaju stotine i hiljade maraka za isplatu. Računaju plate, paušale, topli obrok, naknade za odvojeni život, za smještaj i prevoz....

Za decembar, kada je konstituisan Predstavnički dom, obračunali su više od 150.000 maraka, u januaru već 170.000. Novi mjesec – i novo povećanje 176.000!

U martu su se poslanicima pridružili i tek izabrani delegati, pa je i isplaćeni iznos povećan na 252.000.

U aprilu opet "skromno" povećanje od "samo" nekoliko hiljada maraka.

U konačnom skoru – za pet mjeseci traćenja vremena, milion maraka.

Dok penzioneri i radnici u dugovima grcaju, neradnicima na Marijin dvoru sve više novca se isplaćuje. Konstantna uzlazna tendencija rezultat je prispjelih zahtjeva "udarnika" za isplatu benefita.

A pristižu gotovo svakodnevno.

I sve je po zakonu!

- Postoje akti koji regulišu sve te naknade, bilo da se radi o službenim putovanjima, bilo da se radi o naknadama za odvojeni život, itd. I sve dok se ti akti na neki način ne promijene, oni se moraju poštovati - kaže Bojana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma.

I poštuju se – ovaj put besprijekorno. Osnovna plata sa minulim stažom – i do 5.000 maraka, paušal više od 700 maraka, topli obrok 120 – isplaćeni su svim "udarnicima".

Nezajažljivima i naknade za odvojeni život, smještaj i prevoz, iako zbog skupštinskih "obaveza", od domaćinstva nisu odvojeno živjeli, niti se vozili.

Među prvima, koji je uz platu i sve naknade naplatio – DF-ov Vlatko Glavaš – u decembru ukupno 4.890 maraka. U martu već 6.055 maraka. "Rekord”"među poslanicima ipak pripada HDZ-ovom Miji Matanoviću – u martu je naplatio enormnih 7.707 maraka.

U "gornjem domu", bahaćenje za nijansu manje. Samo zbog toga jer su mandate preuzeli sa zakašnjenjem.

Naplaćuju "samo" plate, paušale i topli obrok. Umjesto skromne naknade sa biroa čega se javno pribojavao, SDA-ov stranački lider Bakir Izetbegović mjesečno u džep strpa više od 5.700 maraka, Fahrudin Radončić 100 maraka manje, a Dragan Čović 200 maraka više.

Kada se crta podvuče, pojedinci su za pet mjeseci apstinencije od rada, "zaradili" više od 30.000 maraka.

- Prikazuju socijalnu neosjetljivost i svojevrsno bahaćenje koje dolazi do izražaja naročito u ovom postizbornom periodu kada, evo kao što smo vidjeli, Parlament BiH gotovo da uopšte ne radi - ističe Ana Lučić (CCI).

Bahaćenja na Marijin dvoru, napretek je i kada Parlament funkcioniše. No, tada bar povremeno zasjedaju i ponešto urade.

A sada - od krivične, materijalne i moralne odgovornosti amnestirani, uzalud troše i vrijeme i novce grđana - pridružuju se i razdružuju.

I račune nikome ne polažu!