latinica  ћирилица
18/05/2019 |  11:58 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

Klizišta stvaraju probleme, u Prijedoru ugrožena kuća

Iako se voda povukla, usljed obilnih padavina, na području Prijedora pokrenulo se šest klizišta. U Novom Gradu pojavilo se 12, dok je u Kostajnici registrovano jedno klizište.

U prijedorskom naselju Hambarine, pored puta Prijedor-Ljubija, klizište je ugrozilo kuću. U Kozarcu su se pokrenula dva klizišta - na regionalnom putu Kozarac-Mrakovica, i u naselju Dera, gdje se zemlja obrušila na objekat u izgradnji.

- Plašim se klizišta, lako bih mogao ostati bez kuće. Već imam 81 godinu, ne mogu raditi više ništa, a da mogu ja bih to sam riješio - ističe Rasim Ibradžić, čija kuća je ugrožena.

Refik Hirkić iz Kozarca bio je svjedok svega.

- Bilo je strašno. Јa sam baš tu stajao, kada se klizište pokrenulo. Uspio sam pobjeći, pokušavao sam vodu odvratiti da ne ide, ali nisam uspio. Objekat je u izgradnji, i što sam imao novaca, htio sam da zakrpim to, sad ne mogu - priča Refik Hirkić.

Kostajnica: Počelo isušivanje poplavljenih objekata

U opštini Kostajnica danas je počelo isušivanje poplavljenih objekata, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

- Završeno je ispumpavanje vode iz poplavljenih pomoćnih objektata i podruma u 20 domaćinstava, kao i iz tri kuće u koje je voda ušla u Ulici Ranka Šipke. Nakon pranja i dezinfekcije danas je počelo njihovo isušivanje - rekao je Pašić.

On kaže da se objekti isušuju uz pomoć dva isušivača dobijena od Republičke uprave Civilne zaštite.

Pašić je dodao da se rijeka Una povukla sa poljoprivrednih parcela i iz vikend kuća u kostajničkim selima Mrakodol, Grdanovac i Petrinja, a Komisija za popis i procjenu štete je na terenu.

Sanski Most: Šteta 1,9 miliona KM

Šteta od poplave koja je pogodila Sanski Most preliminarno je procijenjena na 1.900.000 KM, objavila je lokalna komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

Poplavama je bila zahvaćena površina od preko 1.000 hektara, a šteta je evidentirana na 21 stambenom objektu i velikom broju pomoćnih i privrednih objekata.