latinica  ћирилица
20/05/2019 |  10:16 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Štuni: Za terorizam kazne u BiH blaže gotovo osam puta nego u Americi

Prosječna kazna zatvora u BiH licima uključenim u aktivnosti u vezi sa terorizmom, uključujući borbe u Siriji ili pokušaj pridruživanja terorističkim organizacijama, iznosi godinu i 10 mjeseci, a sudovi u SAD za slične zločine u prosjeku su izricali 13,5 godina zatvora, rekao je američki stručnjak za spoljnu politiku i bezbjednost Adrijan Štuni.
Teroristički napad u Zvorniku - Foto: AP
Teroristički napad u ZvornikuFoto: AP

Štuni je naglasio da su sudovi u BiH ljudima koji su uključeni u terorističke aktivnosti izrekli neke od najnižih kazni na Balkanu, koje su kao takve beskorisne ukoliko ne postoje programi za rad sa povratnicima sa stranih ratišta.

- Prema mom mišljenju, društveni i nacionalni bezbjednosni rizik povratnika će se neizbježno povećavati ako ne bude postojao sveobuhvatan pristup za pravilno kažnjavanje onih koji nose krv na svojim rukama i otvoreno nastavljaju da podržavaju ideologiju Islamske države, te je potrebno rehabilitovati ostale, a posebno djecu - rekao je Štuni za Večernji list, izdanje za BiH.

Dodao je da je nerealno nadati se da će se takva lica sama od sebe rehabilitovati i reintegrisati u društvo kakvo je BiH, sa brojnim strukturnim problemima, visokom stopom nezaposlenosti i društveno-političkim pitanjima.

- Moramo prihvatiti da se neki povratnici nikada neće odreći svoje ideologije ili odanosti `Islamskoj državi` i njihovim terorističkim ciljevima. Drugim riječima, oni nikada neće biti rehabilitovani i predstavljaće konstantnu prijetnju jer su spremni da umru za taj cilj - ukazao je Štuni.

Američki ekspert je istakao da nisu svi simpatizeri Islamske države i terorističke ideologije u BiH otišli da ratuju i Siriju i Irak, tako da se povratnici neće vratiti na neutralan teren, te da, kada se raspravlja o povratnicima, ne treba zaboraviti i simpatizere koji nikada nisu otišli.

Prema njegovim riječima, BiH od svih balkanskih zemalja na stranim ratištima ima najviše žena i djece.

- Djeca se tretiraju kao žrtve jer nisu odabrala da odu ili da se rode u Siriji ili Iraku. Ipak, sa aspekta bezbjednosti nemoguće je ignorisati činjenicu da su neka od njih prošla vojnu obuku u terorističkim kampovima, da su veoma indoktrinisana, te da su učestvovala u borbama, čak i u pogubljenjima i odrubljivanju glava zatvorenicima - pojasnio je Štuni.

On je dodao da će suočavanje sa tom djecom biti dugoročan izazov.

Štuni je rekao da postoje dokazi da su brojne žene koje su otišle u Siriju i Irak radikalizovane i regrutovane u ime "Islamske države", te da su neke čak i učestvovale u borbama.

- Efikasno suočavanje sa međunarodnim terorizmom zahtijevaće dugoročno strateško planiranje, kao i tehničko-finansijsku podršku kako bi bili izgrađeni neophodni kapaciteti - istakao je Štuni.