latinica  ћирилица
20/05/2019 |  11:06 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Zvornik: Manje upisanih prvačića

Trend smanjenja broja upisanih prvačića nastavljen je i u Zvorniku. U najvećem broju zvorničkih škola upis je završen, a do sada su upisana 344 prvačića, odnosno 41 manje u odnosu na prošlu školsku godinu. Procjene nadležnih su da će do septembra biti upisano još 20-ak učenika, pa će i "minus" biti manji.

U najvećoj zvorničkoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" upisano je 145 prvačića, odnosno 12 manje u odnosu na prošlu godinu kada je upisano 157.

To znači da će u školske klupe sjesti i odjeljenje manje, ističe direktor škole Radomir Petrović.

- Nije upis još zatvoren. Očekujemo još da će biti pred početak nove školske godine vjerovatno još dva, tri do pet učenika. Ostaje i dalje pet odjeljenja - kaže Petrović.

Manje prvačića od septembra biće i u školama u Kozluku, Roćeviću i Drinjači.

Osnovne škole "Nikola Tesla" Pilica i "Desanka Maksimović" Čelopek upisale su po dva prvačića više nego lani.

- Posljednje tri školske godine upisujemo otrilike isti broj učenika, ali je evidentno smanjenje broja učenika. Recimo ako uporedimo broj upisanih prvaka, znači 111 sa brojem petaka koji izlaze što je 166, znači pedesetak manje - navodi direktorka Osnovne škole "Desanka Maksimović" Čelopek Sanja Tanacković.

Imajući u vidu migracije, ali i smanjenje broja novorođenih u posljednjih nekoliko godina, u Zvorniku će nažalost i u narednim godinama biti prisutan trend smanjenja broja prvačića.