latinica  ћирилица
20/05/2019 |  11:20 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

U Orlovači kod Prijedora izgradnja manastira Miloševac

U toku je izgradnja manastira Miloševac u prijedorskom naselju Orlovača.

Gradi se na mjestu nekadašnjeg srednjovjekovnog manastira, za koji se pretpostavlja da je porušen u vrijeme Austro -turskog rata.

Manastir posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice u Prijedoru, nedavno je posjetio patrijarh srpski Irinej, čiju je izgradnju i blagoslovio.

- Sam dolazak i njegov utisak je veoma impresivan, lijep.  Patrijarh je oduševljen sa građevinom koja se gradi na tom mjestu, radovima koji su tek započeti - kaže protojerej stavrofor Ranko Maletić.

Izgradnja manastira Miloševac počela je u avgustu 2018. godine, a temelje je u novembru prošle godine osveštao vladika banjalučki Јefrem.

Novi manastir veći je od nekadašnjeg srednjovjekovnog.

- Sad je dimenzija 20 puta 30, vizantijski stil, oblik krtsa kada se pogleda iz ptičije perspektive, možemo da vidimo odozgo da je to upravo oblik krsta i one karakteristike hrama, oltar, lađa i priprata - pojašnjava Dragan Hrvaćanin , protonamjesnik.

Oskudna svjedočanstva govore o postojanju manastira Miloševac u 16. vjeku, koji je srušen za vrijeme Austro-turskog rata.

Vjeruje se da je kamenom porušenog manastira, izgrađena nova crkva.

- Postoje zaista samo predanja da je od manastirskog kamena izgrađena crkva na Pašincu negdje 1890. godine - istakao je istoričar Milenko Radivojac.

Izgradnja manastira Miloševac trajaće više od decenije. Planiran je i manastirski kompleks.

Ipak, sve zavisi od finansijske podrške.