latinica  ћирилица
20/05/2019 |  13:03 ⇒ 17:46 | Autor: SRNA

Šeranić na Skupštini SZO u Ženevi (FOTO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će na Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi biti riječi o vakcinaciji, odnosno o podizanju obuhvata imunizacije u evropskom regionu, sa naglaskom na zemlje okruženja, te Republiku Srpsku i BiH.
Šeranić u Ženevi - Foto: RTRS
Šeranić u ŽeneviFoto: RTRS

Šeranić je rekao Srni da će biti razgovarano i o rezistenciji na antibiotike i lijekove za virusna oboljenja, jer je to važna tema za Evropu i ovdašnji region, te da će planove Republike Srpske u toj oblasti podržati SZO.

Šeranić u Ženevi (Foto: RTRS)

- Veoma su važne naše aktivnosti sa kancelarijom SZO u BiH koje finansira Švajcarska agencija, a odnose se na prevenciju masovnih nezaraznih oboljenja. U vezi s tim upravo se završava jedan projekat koji se odnosi na unapređenje kardiovaskularnog zdravlja u Srpskoj - naveo je Šeranić koji učestvuje na redovnom zasjedanju 72. Skupštine SZO u Ženevi.

Sjednica Svjetske zdravstvene skupštine, koja je najviši organ SZO, održava se jednom godišnje i okuplja predstavnike svih zemalja članica koji diskutuju o do sada postignutim ciljevima u okviru milenijumskih razvojnih ciljeva UN, kao i aktivnostima i mjerama koje su zemlje članice sprovele pod motom "Zdravlje za sve".

Šeranić u Ženevi (Foto: RTRS)

Iz resornog ministarstva navode da SZO ima važnu ulogu u pružanju globalne podrške jačanju i poboljšanju zdravstvene zaštite, radi na suzbijanju epidemijskih, endemijskih i hroničnih nezaraznih bolesti, bolesti zavisnosti i faktora rizika, te na poboljšanju ishrane, promovisanju zdravog stila života i zdravstvenom prosvjećivanju.

Redovno zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine SZO trajaće do 28. maja.