latinica  ћирилица
20/05/2019 |  15:44 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Brčko: Obilježena 27. godišnjica od formiranja Prve posavske brigade VRS

U Brčkom je obilježena 27. godišnjica od formiranja Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske. Tokom Odbrambeno otadžbinskog rata, Prva posavska u Brčkom je branila živote Srba i "Koridor života". Brigada je odlikovana ordenom Nemanjića.

Odbrana slobode i čuvanje života Srba, bio je jedini i najuzvišeniji zadatak Prve poosavske brigade IBK VRS.

O tome svjedoče i preživjeli Vučilovaljani i Bukvičani iz brčanskih srpskih sela, koje su pripadnici tzv. Armije Republike BiH i HVO-a, spalili do temelja za jedan dan.

- Bukvik je već 1. maja bio u totalnom okruženju muslimansko-hrvatskih snaga i to je trajalo četiri i po mjeseca, kada su navedene snage za jedan dan ubile 64 Bukvičana i oko 1.500 ljudi odveli u logore - kaže Ilija Јovičić iz Bukvika kod Brčkog.

U odbrani "Koridora života", kroz Prvu posavasku Brigadu, prošlo je više od 7.000 boraca, 450 ih je položilo život, a više od 2.500 ranjeno.

- Stvaranje Prve posavske brigade je bio veliki doprinos za očuvanje grada, koridora, a najveći doprinos smo dali za stvaranje Republike Srpske - naveo je Cvjetko Simić, predsjednik BORS-a Brčko distrikta.

Milorad Kutlešić, ratni komadant Prve posavske Brigade, IBK Vojske Republike Srpske istakao je da je Prva posavska brigada bila među najboljim brigadama u Vojsci Republike Srpske, i zato je odlikovana "Ordenom Nemanjića" ali Prva posavska brigada, kako kaže, sada nije u ravnopravnom položaju sa svim ratnim brigadama.

Snage tzv. Armije BiH i regularne vojske Hrvatske u Brčkom, nisu štedjele ni civile.

Besomučnim granatiranjem grada ubile su 21., a ranile 420 Brčaka.

- Ono što za nas treba da bude ideja vodilja, što je bilo obilježje VRS, jeste jedinstvo i sloga, koju moramo prenijeti u naš svakodnevni život, da bi smo bili dostoji djela poginulih pripadnika VRS - istakao je Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta Brčko.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske napomenuo je da ostaje vječno sjećanje na sve borce Prve posavske brigade, koji su odgovorili svim zadacima koje je istorija i narod pred njih postavio.

To je, kako je rekao, ono što danas treba da obavezuje one koji uprvaljaju i lokalnim i republičkim vlastima, da pruže adekvatnu brigu najzaslužnijoj kategoriji stanovništva Republike Srpske.

Na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, vijence i cvijeće položili su predstavnici Udruženja veterana odbrambeno otadžinskog rata, pedstavnici Srba u Vladi i Skupštini Distirkta, kao i srpskih političkih partija u Brčkom.