latinica  ћирилица
20/05/2019 |  16:50 ⇒ 22:45 | Autor: RTRS

Komisije procjenjuju štetu u poplavama

U opštinama na sjeverozapadu Srpske formirane su komisije za procjenu štete u poplavama. U Prijedoru će komisije na teren sutra. U Novom Gradu već su počele sa radom. Najveću štetu u ovoj opštini pretrpjeli su usjevi i putna infrasruktura. Šteta koju su uzrokovale poplave u Kostajnici, prema prvim procjenama je oko milion i po KM.

Nakon povlačenja Une, u kostajničkoj ulici Ranka Šipke, zbraja se šteta.

Opštinska komisija danas je posjetila porodicu Čolić. Prije samo nekoliko dana, njihovo imanje bilo je pod vodom.

Na pitanje popisne komisije šta je od pokretnih stvari uspio da spasi, Čolić kaže da je za nekoliko dana, koliko su trajale poplave, uspio da zaštiti nekolicinu stvari koje je mogao.

Neke kućne aparate uspjeli su da spasu. Međutim, voda je prodrla u podrum i uništila dio namještaja i parkete. Šteta je oko 5.000 KM, ističe Čolić.

- Očekujem da će Vlada Srpske, na čelu sa premijerom pomoći svima nama koji smo pretrpili štete, a kako će pomoć odvijati, u ovom trenutku ne mogu da kažem - naveo je Čolić.

Pomoći Vlade nadaju se i u porodici Grbić, nastanjenoj u istoj ulici.

Voda visine 50 centimetra ušla je na donji sprat porodične kuće i uništila sve što joj se našlo na putu. Šteta je neprocjenjiva, ističe Dragica Grbić.

- Mi smo nešto namještaja i iznijeli, a ovaj teži nismo, jer se nismo nadali tolikoj količini vode - navodi Grbićeva.

Komisija za utvrđivanje štete na građevinskim objektima u ovoj opštini posjetiće oko 35 objekata koji su bili zaplavljeni.

Šteta se procjenjuje po jasno određenim obrascima.

- U obrascima je tačno navedeno gdje je pričinjena šteta, da li je ona na zidovima, podovima ili instalacijama. Propisana je odmah i cijena odštete - navodi Danijela Bundalo, predsjednica Komisije za utvrđivanje štete na građevinskim objektima opštine Kostajnica.

Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica naglasio je da je najprije na teren izašla komisija koja vrši procjenu šteta na stambenim objektima i infrastrukturi, dok će komisija za procjenu šteta u poljoprivredi, zbog otežanih uslova izaći nešto kasnije.

Komisije za procjenu štete na terenu su i u Novom Gradu. Prema procjenama, najveću štetu u ovoj opštini pretrpjeli su usjevi i putna infrastruktura.

O kolikoj šteti je riječ znaće se tek nakon završetka rada komisija za procjenu stanja.

Na području opštine 36 objekata je zaplavljeno, a u problemu su i poljoprivrednici, jer su usjevi, a pogotovo kukuruz, gotovo u potpunosti uništeni.

Poseban problem je pojava 12 klizišta, koja su oštetila puteve. Pred Novim Gradom je dug period oporavka, ističe načelnik opštine, Miroslav Drljača.

- Mi smo za štete od poplava iz 2014. godine imali u toku prošle godine projekte koji su se bavili tim problemom. To je period između tri do četiri godine, kako bi se sve dovelo u prvobitno stanje - kazao je Drljača.

U Prijedoru će danas biti formirane komisije za procjenu šteta na infrastruktirnim objektima, kao i u poljoprivredi.

Komisije će na teren sutra.