latinica  ћирилица
20/05/2019 |  18:23 | Autor: RTS

Biciklisti i u Višegradu poslije osam godina?

Ovogodišnja biciklistička trka Kroz Srbiju mogla bi proći i kroz Višegrad gdje bi trebalo da bude cilj etape koja će se voziti drugog takmičarakog dana.
Biciklistički karavan "Kroz Srbiju" - Foto: RTS
Biciklistički karavan "Kroz Srbiju"Foto: RTS

Direktor trke Kroz Srbiju Vladimir Kuvalja posjetio je Višegrad gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem o dolasku najčuvenijeg biciklističkog karavana na ovim prostorima i u Višegrad.

Kroz ovaj prelijepi grad na Drini najpoznatiji karavan u Јugoistočnoj Evropi posljednji put je prošao prije osam godina, tačnije 2011. kada je na trci Kroz Srbiju pobijedio vozač Ivan Stević.

Prema riječima gospodina Đurevića Višegrad bi takmičarima i velikom broju medijskih ekipa koje će pratiti ovogodišnje izdanje trke Kroz Srbiju imao priliku da predstavi svoje bogate prirodne ljepote i turističke potencijale na prelijepoj rjeci Drini, kao i čuveni most i Andrić grad gdje bi za sve učesnike mogla biti organizovana i posebna turistička tura i posjeta ovog nesvakidašnjeg turističkog bisera.

Na taj način bi se dva značajna turistička centra Јahorina i Andrić grad spojili u jedinstvenoj biciklističkoj etapi o kojoj bi se pričalo i danima nakon trke.

Višegrad je do sada dočekivao takmičare samo kao prolazno mjesto na ruti trke, tako da bi domaćinstvom poluetape ovaj čuveni istorijski i kulturni centar zapravo prvi put bio na mapi trke i kao domaćin etape, što bi za samu trku Kroz Srbiju imalo ogroman značaj.

Trka Kroz Srbiju voziće se od 28. jula do 2. avgusta, a start i svečano otvaranje trke biće u Istočnom Sarajevu gdje će se voziti prva kružna etapa.

Drugog dana biciklistički karavan u kom će biti 150 vozača iz 30 svjetskih zemalja, startovaće sa Јahorine, a poluetapa bi trebalo da se završi u Višegradu.

Iz Višegrada bi biciklisti trebalo da startuju drugog dana vožnje ka Priboju, a državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije proćiće bez zaustavljanja. Cilj će biti u centru Priboja koji će drugi put biti domaćin etape na najpoznatijoj trci.

Prema posljednjim informacijama, Višegrad je itekako zainteresovan za cilj poluetape, a u razgovoru sa direktorom trke Kroz Srbiju, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević naglasio je da je i veliki broj privrednika i kompanija u ovom kraju zainteresovan da podrži trku Kroz Srbiju po ugledu na Tur de Frans i trku Điro d'Italija, jer saradnja svih subjekata doprinjeće boljoj organizaciji same manifestacije.

Sportski aspekt je takođe nemjerljiv jer bi i svi ljubitelji sporta i biciklizma imali priliku da na ulicama grada vide vožnju nekih od najkvalitetnijih svjetskih timova i vozača u ovom rangu takmičenja.

Ovogodišnja trka Kroz Srbiju biće jedna od najkvalitetnijih i najbolje organizovanih trka u posljednjih 15 godina, tako da su gradovi u Srbiji i Republici Srpskoj veoma zainteresovani da budu dio organizacije ove manifestacije i pozdrave čuveni karavan.

Pored Istočnog Sarajeva i Priboja, gradovi domaćini etapa biće još i Mionica, Beograd i Požarevac, a karavan će i ove godine proći kroz prelijepe krajeve Zlatiborskog okruga.