latinica  ћирилица
20/05/2019 |  20:48 | Autor: SRNA

Istraga u slučaju "Agrokor" produžena do završetka svih vještačenja

Istraga u slučaju "Agrokor", kojom je obuhvaćen bivši vlasnik ove kompanije Ivica Todorić i još nekoliko lica zbog nezakonitog izvlačenja nekoliko stotina miliona evra /više od milijardu kuna/ iz te firme, biće nastavljena do završetka svih potrebnih radnji.
Agrokor (Foto: progressive.com.hr) -
Agrokor (Foto: progressive.com.hr)

Istraga je, prema zakonskom roku, trebalo da bude završena do danas, ali je produžena, potvrđeno je Hini u Županijskom državnom tužilaštvu.

Hrvatski mediji su ranije javili da je državno tužilaštvo probilo rokove istrage, jer nije završeno finansijsko-knjigovodstveno vještačenje.

Advokat jednog od optuženih Fran Olujić rekao je da, prema zakonu, ako istraga ne bude završena u roku, za državno tužilaštvo neće nastupiti štetne posljednice, a odbrana može uložiti prigovor.

On je ocijenio spornim što je finansijsko-knjigovodstveno vještačenje, kao ključni dokument, povjereno stranoj firmi.

Istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, te 12 Agrokorovih menadžera i revizora Tužilaštvo je pokrenulo u novembru prošle godine zbog nezakonitog izvalačenja nekoliko stotina miliona evra /više od milijardu kuna/ iz te kompanije.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu imovinsku korist, Tužilaštvo je dodalo i dodatnih 43 miliona evra /320 miliona kuna/ pribavljenih za pravno lice falsifikovanjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, koji je nakon izručenja Hrvatskoj sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra bio pušten na slobodu, uz kauciju od milion evra /7,5 miliona kuna/ i zabranu napuštanja Zagreba.