latinica  ћирилица
20/05/2019 |  21:11 ⇒ 21:23 | Autor: Večernje novosti

Atelje 212 bolji od Brodveja - pola vijeka od "Kose"

U Ateljeu 212 prije pola vijeka premijerno je izveden mjuzikl "Kosa". U hipi plemenu Mira Peić, Dragan Nikolić, Miša Јanketić...
Mjuzikl "Kosa" Ateljea 212 - Foto: Novosti.rs
Mjuzikl "Kosa" Ateljea 212Foto: Novosti.rs

Samo godinu dana poslije brodvejske premijere, na jučerašnji dan (19. maj 1969.) u Beogradu je premijerno izveden čuveni mjuzikl "Kosa" autora DŽejmsa Radoa i DŽeroma Ragnija, koji su poslije naše odgledane predstave rekli da je bolja od one u Njujorku!

Pošto su je vidjeli na Brodveju, Mira Trailović i Zoran Ratković, osmjelili su se da priču hipi "plemena" i njegov antiratni poklič postave na scenu Ateljea 212 u još uvijek konzervativnoj, socijalističkoj Јugoslaviji. Tema mjuzikla bila je "vruća" i aktuelna: šezdesete godine i rat SAD sa Vijetnamom. Vrijeme mladalačkog bunta protiv establišmenta, želje za slobodom, seksualne revolucije i odbacivanja svih društvenih stega, na sceni je dočaralo hipi pleme predvođeno Mirjanom Peić u ulozi Šejle, Klod je bio Miša Јanketić, a zavodljivog Bergera igrao je Dragan Nikolić. U podjeli su, mladi i lijepi bili i Dušan Prelević, Јelisaveta Seka Sablić, Mihajlo Pljaka Kostić, Gordana Marić, Nada Blam, pa i neka nepoznata imena poput Muhameda Abdusamada, Alfreda Rafaela, Mamade Sangare.

Miša Јanketić imao je glavnu ulogu (Kloda Bukovskog), a Branko Milićević u početku je bio njegov zamjenik i pjevao većinu Klodovih pjesama:

- Osim Mišine uloge, glumio sam i ostale, kad bi neko bio odsutan. "Kosa" je nešto kao muzička revija hipi kostima s konferansom između pjesama. Svako je mogao da preuzme nečije dijelove teksta. Igrao sam i Gaginu ulogu i Ljube Moljca, dok su bili u vojsci - otkrio je Branko Milićević.

Avangardan u svakom smislu, mjuzikl je odigran više od 200, sve dok 4. februara 1973. godine nisu, kao publika, došli đaci vojne gimnazije - cijepanje američkih vojnih knjižica shvaćeno je kao provokacija, pa je predstava skinuta sa repertoara. Ipak, numere poput "Akvarijus","Dona", "Frank Mils" žive do naših dana.

"Kosa" je u Ateljeu uvijek igrana na kartu više, a njene velike popularnosti rado se prisjećala i Mira Peić Armenulić.

- Za te četiri godine, gdje god smo je izvodili, od Makedonije do Slovenije, dočekivana je sa oduševljenjem. Uvijek krcato gledalište. U Ateljeu smo se plašili da se bukvalno ne sruši balkon. Sala je bila prepuna, ulazili su i oni bez karata. Na kraju predstave publika bi ustajala, aplaudirala i pjevala sa nama...

U okviru projekta obilježavanja pola vijeka od premijere "Kose" u Јugoslaviji, na maloj sceni "Petar Kralj" Ateljea 212, tribinu su povodom jubileja organizovali studenti Fakulteta dramskih umjetnosti, Magdalena Zrnjević i Boško Radonjić, pod mentorstvom Milene Dragićević Šešić.

Prateći program tribine je izložba originalnih fotografije iz mjuzikla u foajeu Ateljea 212.