latinica  ћирилица
21/05/2019 |  09:12 | Autor: SRNA

Počela izgradnja gasovoda za dopremanje gasa iz "Turskog toka"

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da je Srbija počela gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz "Turskog toka", što će omogućiti sigurno snabdijevanje ovim energentom.
Turski tok (foto: CC0 / Turkstream) -
Turski tok (foto: CC0 / Turkstream)

On je ocijenio da je to jedan od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije. 

- Srbija ovim projektom dobija sigurno snabdijevanje gasom i rješava sve rizike sa kojima smo se suočavali. Srbija postaje tranzitna država kada je gas u pitanju i od toga će ostvarivati prihode. Ovo omogućava novu klasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizacije zemlje - rekao je Antić za RTS.

On je precizirao da su radovi podijeljeni na četiri dionice koje će uklopiti u trasu gasovoda cijevima ispod rijeka Crni Timok, Velika Morava, Dunav, Tamiš i Tisa. 

- Prve količine cijevi su počele da stižu. One su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i veliki broj domaćih kompanija, realizuju taj projekat u skladu sa predviđenom dinamikom i našim očekivanjima - rekao je Antić.

On je naveo da 30 odsto finansija obezbjeđuju akcionari "Gastransa" - "Srbijagas" i "Gasprom", dok je ostalo projektno finansiranje. 

- Riječ je o projektu koji je apsolutno komercijalan i zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda. Takav projekat obezbjeđuje, prije svega, da se iz tranzitnih taksi taj gasovod i cela investicija otplati - rekao je Antić.