latinica  ћирилица
21/05/2019 |  12:34 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

Trebinje: Priliv migranata u blagom porastu

Načelnik trebinjske Policijske uprave Siniša Laketa rekao je da je stanje bezbjednosti na području koje ova uprava pokriva ocijenjeno kao dobro, ali da je priliv migranata u pograničnom pojasu sa Crnom Gorom u blagom porastu.
Siniša Laketa, Petar Kozjak i Bojan Dabić - Foto: SRNA
Siniša Laketa, Petar Kozjak i Bojan DabićFoto: SRNA

Laketa je na konferenciji za novinare rekao da su policijski službenici evidentirali četiri krivična djela, a razriješili tri koja su počinili migranti, a koja se odnose na krađe motornih vozila. 

- Evidentirana su četiri otuđenja motornih vozila koja nisu bila adekvatno obezbijeđena. Tri vozila su pronađena - jedno na teritoriji Republike Srpske a dva u FBiH. Navedena vozila korištena su za prevoz i uglavnom je riječ o nelegalnim migracijama - naveo je Laketa.

On je istakao da je u proteklom periodu zabilježen novi pojavni oblik kriminaliteta - prevara koju je određena grupa lica radila kako na području uprave, tako i cijele Republike Srpske. 

- U aprilu smo identifikovali ovu grupu i oni se nalaze u pritvorskoj jedinici Trebinje - dodao je Laketa.

Načelnik Sektora policije u ovoj upravi Petar Kozjak rekao je da su u aprilu evidentirane 32 saobraćajne nezgode, što je za oko tri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kozjak je istakao da je proteklog mjeseca zabilježeno čak 1.122 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. 

- Iz saobraćaja je isključen 51 vozač, od čega 21 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 15 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje, a tri zbog uticaja opijata - naveo je Kozjak.

Govoreći o narušavanju javnog reda i mira, on je rekao da je u aprilu evidentirano 21 narušavanje javnog reda i podneseno 26 izvještaja, što je za 13 manje u odnosu na isti period lani.

Kozjak je naglasio da je najveći broj ovih prekršaja, čak 10, zabilježen u opštini Gacko. 

- Najviše počinjenih prekršaja odnosi se na tuču i fizički napad - ukupno 10 prekršaja. Najviše prekršaja se počini od ponoći do dva sata ujutru, a najčešće mjesto činjenja bili su trgovi i ulice - rekao je Kozjak.

Načelnik Sektora kriminalističke policije trebinjske Policijske uprave Bojan Dabić rekao je da je ova uprava u aprilu evidentirala 22 krivična djela, što je za 10 manje u odnosu na uporedni period prošle godine. 

- Rasvijetljeno je pet krivičnih djela iz ovog perioda - naveo je Dabić.

Policijska uprava Trebinje apelovala je na vozače da poštuju zakonske propise i da svojim ponašanjem doprinesu većoj bezbjednosti saobraćaja.