latinica  ћирилица
21/05/2019 |  12:40 | Autor: TANЈUG

Stigla dva desantna broda Hrvatske, iz njih izašlo stotinu vojnika Albanije i Kosova

U sklopu međunarodne vojne vežbe "Hitni odgovor 19", koja se od 10. maja do 6. juna održava u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, stigla dva desantna broda.

Dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice "Krka" i "Cetina" pristigli su juče u zadarsku luku, a kako prenosi Hina, iz brodova se "iskrcalo stotinu pripadnika oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih bezbjednosnih snaga sa 23 vozila".

Navodi se da je Davor Alujević, komandant broda DBM-82 "Krka", rekao da je to "prvi put da se brodovima HRM prevoze albanske i kosovske snage s mjestom ukrcavanja u luci druge savezničke države, odnosno iz albanske luke Drač".

Hrvatska agencija navodi da će "nakon iskrcavanja u Gaženici, te snage kopnenim putem biti prevezene na vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je na međunarodnoj vojnoj vežbi "Hitni odgovor 19" izvršen vazdušni desant američkih snaga na ovaj vojni poligon kod Slunja.

Hina je prenijela da je hrvatsko ministarstvo među 1.600 vojnika koji učestvuju u vježbi - iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD, Albanije, Crne Gore, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, BIH, Italije i Njemačke, navelo i "pripadnike oružanih snaga Kosova".

Navodi se da ovu vježbu planira i vodi Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) sa težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

U ovoj inicijativi, koja nosi naziv i Američko-jadranska povelja, članice su Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, BiH i SAD, dok je Srbija 2008. godine dobila status posmatrača.