latinica  ћирилица
21/05/2019 |  15:07 ⇒ 20:25 | Autor: SRNA

Uhapšeno devet osumnjičenih za nedozvoljen promet akciznih proizvoda

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su na području opština Mostar, Grude i Široki Brijeg uhapsili devet lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelima krijumčarenje i nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.
Akcija "Akciza" (Foto: FUP/N1) -
Akcija "Akciza" (Foto: FUP/N1)

Uhapšena lica sumnjiče se da su od sredine decembra 2018. do maja 2019. godine, organizovano, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, nezakonito proizvodili, nabavljali i stavljali u promet duvan i duvanske proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreskim markicama, kako je to propisano zakonodnavstvom BiH.

U akciji kodnog naziva "Akciza", koju sprovode pripadnici FUP-a uz podršku Obavještajno bezbjednosne agencije BiH na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-Hercegovačkog kantona, izvršeni su pretresi na 10 lokacija, saopšteno je iz FUP-a.

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto oko 1.300 kilograma duvana, mašine za rezanje i pakovanje duvanskih proizvoda, veća količina cigareta bez akciznih markica, vage za vaganje, telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Uhapšena lica biće kriminalistički obrađena u službenim prostorijama FUP-a te, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, u zakonskom roku predata Tužilaštvu BiH.

Značajnu podršku prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.