latinica  ћирилица
21/05/2019 |  16:10 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Golićeva u posjeti Flamanskoj regiji

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je, u okviru posjete Flamanskoj regiji u Belgiji, danas u Antverpenu obišla lokaciju na kojoj je nekada odlagan otpad kiseli gudron, a sada je zelena površina sa postavljenim solarnim panelima.
Golićeva u posjeti Flamanskoj regiji - Foto: SRNA
Golićeva u posjeti Flamanskoj regijiFoto: SRNA

U ovoj belgijskoj regiji Golićeva boravi u dvodnevnoj posjeti kako bi se informisala o načinima rješavanja problema kiselog gudrona, imajući u vidu da se Republika Srpska suočava sa istim problemom u Rafineriji nafte u Brodu i Rafineriji ulja u Modriči, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Golićeva se juče u Mehelenu sastala sa čelnim ljudima Flamanske javne agencije za upravljanje otpadom, koji su predstavili pravnu regulativu EU u oblasti upravljanja otpadom i zakonske propise koji regulišu upravljanje opasnim otpadom u toj regiji.

Nakon sastanka u Agenciji, delegacija iz Republike Srpske na čelu sa Golićevom, posjetila je kompaniju DEME, koja je 30 godina angažovana na rješavanju problema kiselog gudrona širom svijeta.

Predstavnici ove kompanije predstavili su tehnologiju za sanaciju kiselog gudrona, koja bi mogla da se primjeni i za rješavanje problema u rafinerijama Brod i Modriča.

Osim predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, u delegaciji su i direktor Rafinerije u Modriči Evgenij Kočnev, direktor Rafinerije u Brodu Anatolij Karaljus i zamjenik direktora kompanije Zarubežnjeft Igor Šelkunov.

Kiseli gudron je otpad nastao iz proizvodnje u rafinerijama. Riječ je o višedecenijskom problemu koji je nastao još u vrijeme bivše Јugoslavije, budući da je do 1966. godine Rafinerija Brod u programu imala proizvodnju i reciklažu motornih ulja. Kao nusproizvod u oba procesa nastajao je gudron, odnosno teška smolasta i agresivna masa koja ima kiseli karakter. Ova vrsta otpada je godinama odlagana u zemljanu jamu kao privremeno odlagalište.